Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen en het stadsgezelschap van Maastricht. We maken toneelvoorstellingen waarin vijf kernwaarden belangrijk zijn: herkenbaar, kwetsbaar, menselijk, persoonlijk en Limburgs.

Artistieke leiding
Sinds januari 2015 staat het onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. Zij verankeren Toneelgroep Maastricht in het Limburgse land en richten van daaruit hun blik op de wereld. Ze laten zich inspireren door de rijke geschiedenis en cultuur van Limburg. Toneelgroep Maastricht wil hét gezelschap van Limburg zijn. De Euregio is onze natuurlijke omgeving.

Visie en missie
We maken warme en muzikale voorstellingen over mensen met wie wij ons kunnen identificeren, die dicht bij ons staan. We organiseren cultuurmaatschappelijke activiteiten die het sociale netwerk versterken. We richten ons op dat wat mensen samenbrengt en verbindt. We maken voorstellingen die mededogen opwekken met de mens die het niet gemakkelijk heeft. Voorstellingen over de mens die een speelbal is van het lot en ondanks al zijn goede bedoelingen, en met al zijn onvervulde verlangens naar liefde, toch vaak de verkeerde beslissingen neemt. Voorstellingen die een warm, troostrijk en liefdevol portret schetsen van de tragiek van het individu in de hedendaagse samenleving. Met onze activiteiten dragen we bij aan de versterking van de maatschappelijke cohesie.

Muziek
Muziek speelt in alle voorstellingen een centrale rol. Muziek zorgt voor emotie, verbinding en herkenbaarheid.

Huisschrijvers
We werken met drie huisschrijvers: Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux. Spraakmakende nieuwe stukken en bewerkingen van bestaande toneelstukken of romans vormen de kern van het repertoire. We werken daarmee aan de belangrijke en broodnodige vernieuwing van het repertoire voor met name de grote zaal in Nederland. Van alle nieuwe teksten worden tekstboekjes uitgegeven.

Publiek
De voorstellingen zijn geschikt voor een breed en divers publiek. Van de ervaren toneelliefhebber die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de trouwe Vriend van Toneelgroep Maastricht.

Voorstellingen
We presenteren zowel grote reisvoorstellingen voor de schouwburgen als kleinere voorstellingen voor de Bordenhal en 'vlakke vloer' theaters. We wisselen toneelstukken uit het wereldrepertoire af met nieuw geschreven voorstellingen.

Locatievoorstellingen
We maken speciaal voor Limburg jaarlijks tenminste één (locatie)voorstelling over een Limburgse thematiek. Hiermee zijn we in de verschillende stedelijke regio’s van Limburg aanwezig.

Talentontwikkeling
We organiseren jaarlijks samen met VIA ZUID een uniek talentontwikkelingsproject, Talent Lab. Hierin verrijken en verdiepen steeds zeven jonge en veelbelovende talenten uit verschillende disciplines hun kunstenaarschap.

Scholieren
We maken elk jaar in nauwe samenwerking met Het Laagland uit Sittard onder de noemer van Theater in de Klas een voorstelling voor het voortgezet onderwijs. We brengen nieuwe generaties leerlingen in aanraking met de rijkdom van het theater en werken aan het publiek van de toekomst.

Amateurs
We halen de banden aan met het Limburgse Amateurveld door artistieke ondersteuning te bieden aan amateurgezelschappen op het moment dat zij dat wensen. We dringen hiermee dieper door in de haarvaten van de Limburgse samenleving.

Neem voor een overzicht van alle voorstellingen een kijkje op de voorstellingenpagina.

De Raad van Toezicht van Toneelgroep Maastricht bestaat uit:

Odile Wolfs (voorzitter)
Jacques Giesen (vice-voorzitter)
Gerald Janssen
John Monsewije
Sacha Oerlemans
Jeroen Trienes

 • King Lear

  12 december 2018
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Bestel
 • King Lear

  13 december 2018
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Bestel
 • Zwart Water

  13 december 2018
  Emmaus
  Tegelen
  Bestel
 • King Lear

  14 december 2018
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Bestel
 • Zwart Water

  14 december 2018
  Emmaus
  Tegelen
  Bestel
 • Limburgse Kerst

  15 december 2018
  De Domijnen
  Sittard
  Bestel
 • Meer data