Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen en het stadsgezelschap van Maastricht. We maken toneelvoorstellingen over mensen en waarin vijf kernwaarden belangrijk zijn: herkenbaar, kwetsbaar, menselijk, persoonlijk en Limburgs.

Artistieke leiding
Sinds januari 2015 staat het gezelschap onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. We verankeren Toneelgroep Maastricht in het Limburgse land en richten van daaruit hun blik op de wereld. We laten ons inspireren door de rijke geschiedenis en cultuur van Limburg. Toneelgroep Maastricht wil hét gezelschap van Limburg zijn. De Euregio is onze natuurlijke omgeving.

Visie en missie
Op de eerste plaats maakt Toneelgroep Maastricht voorstellingen over mensen. Verwacht u van ons geen politieke statements, de mens staat bij ons centraal. We voeren personages ten tonele aan wie u zich kunt spiegelen, in wie u zich kunt herkennen, om wie u kunt lachen of die u ontroeren.
Daarnaast werken we steeds met live muziek; we brengen bands op het toneel, acteurs zingen en musiceren, muzikanten worden theatraal ingezet. Muziek zorgt voor emotie, verbinding en herkenbaarheid.
Ook hebben wij de luxe te beschikken over drie huisschrijvers. Al onze producties worden geschreven, vertaald of bewerkt door Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems of Frans Pollux.
En tot slot proberen wij onze voorstellingen te laten bevolken door de beste acteurs die Nederland en Vlaanderen te bieden hebben.
Poëzie is volgens de schrijver K. Schippers ‘het gewone bijzonder maken en het bijzondere gewoon.’ Voor theater geldt hetzelfde. Kleinmenselijke verhalen kunnen op het toneel uitgroeien tot universele vertellingen. En grote wereldlijke thema’s kunnen teruggebracht worden tot herkenbare menselijke proporties.

Huisschrijvers
We werken met drie huisschrijvers: Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux. Spraakmakende nieuwe stukken en bewerkingen van bestaande toneelstukken of romans vormen de kern van het repertoire. We werken daarmee aan de belangrijke en broodnodige vernieuwing van het repertoire voor met name de grote zaal in Nederland. 

Publiek
De voorstellingen zijn geschikt voor een breed en divers publiek. Van de ervaren toneelliefhebber die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de trouwe Vriend van Toneelgroep Maastricht. Sinds 2015 is het aantal bezoekers bijna verviervoudigd. Van 20.000 bezoekers in 2015 naar ruim 76.000 bezoekers in 2018. De prognose voor 2019 is dat we hier nog een ruime schep bovenop doen.

Voorstellingen
We maken zowel grote reisvoorstellingen voor de schouwburgen als kleinere voorstellingen voor de Bordenhal en 'vlakke vloer' theaters. We wisselen toneelstukken uit het wereldrepertoire af met nieuw geschreven voorstellingen.

Locatievoorstellingen
We maken speciaal voor Limburg jaarlijks tenminste één (locatie)voorstelling over een Limburgse thematiek. Hiermee zijn we in de verschillende stedelijke regio’s van Limburg aanwezig.

Talentontwikkeling
We organiseren jaarlijks samen met VIA ZUID een uniek talentontwikkelingsproject, Talent Lab. Hierin verrijken en verdiepen steeds zeven jonge en veelbelovende talenten uit verschillende disciplines hun kunstenaarschap.

Scholieren
We maken elk jaar in nauwe samenwerking met Het Laagland uit Sittard onder de noemer van Theater in de Klas een voorstelling voor het voortgezet onderwijs. We brengen nieuwe generaties leerlingen in aanraking met de rijkdom van het theater en werken aan het publiek van de toekomst.

Amateurs
We halen de banden aan met het Limburgse Amateurveld door artistieke ondersteuning te bieden aan amateurgezelschappen op het moment dat zij dat wensen. We dringen hiermee dieper door in de haarvaten van de Limburgse samenleving.

Gezelschap
Ons gezelschap telt 18 vaste medewerkers. Ze worden per productie aangevuld met acteurs, ontwerpers, vormgevers, auteurs, musici, technici, fotografen, videomakers, productieleiders etc. etc. op contractbasis . De Raad van Toezicht bestaat uit 6 personen. Toneelgroep Maastricht onderschrijft de  Governance Code Cultuur en de Code Fair Practice en maakt deel uit van de samenwerking Theater Inclusief. De organisatie is aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Lees hier de bestuursverslagen van Toneelgroep Maastricht.

Onderscheidingen

 • Artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans ontvingen op 21 november 2019 de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Zij wonnen de prijs voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg. 
 • Zowel in TAQA Theater de Vest in Alkmaar als in Theater De Veste in Delft koos het toneelpubliek de voorstelling Noem het maar liefde in regie van Michel Sluysmans tot de beste voorstelling van theaterseizoen 2018 – 2019.

Neem voor een overzicht van alle voorstellingen een kijkje op de voorstellingenpagina.

 • The Great Gatsby

  try-out
  26 februari 2020
  Leidse Schouwburg
  Leiden
  Tickets
 • The Great Gatsby

  try-out
  28 februari 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  première
  29 februari 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  01 maart 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  03 maart 2020
  Stadsschouwburg
  Brugge (België)
  Tickets
 • The Great Gatsby

  06 maart 2020
  Theater De Veste
  Delft
  Tickets
 • Meer data