Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen en het stadsgezelschap van Maastricht. We maken toneelvoorstellingen waarin vijf kernwaarden belangrijk zijn: herkenbaar, kwetsbaar, menselijk, persoonlijk en Limburgs.

Artistieke leiding
Sinds januari 2015 staat het gezelschap onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. We verankeren Toneelgroep Maastricht in het Limburgse land en richten van daaruit hun blik op de wereld. We laten ons inspireren door de rijke geschiedenis en cultuur van Limburg. Toneelgroep Maastricht wil hét gezelschap van Limburg zijn. De Euregio is onze natuurlijke omgeving.

Visie en missie
Op de eerste plaats maakt Toneelgroep Maastricht voorstellingen over mensen. Verwacht u van ons geen politieke statements, de mens staat bij ons centraal. We voeren personages ten tonele aan wie u zich kunt spiegelen, in wie u zich kunt herkennen, om wie u kunt lachen of die u ontroeren.
Daarnaast werken we steeds met live muziek; we brengen bands op het toneel, acteurs zingen en musiceren, muzikanten worden theatraal ingezet. Muziek zorgt voor emotie, verbinding en herkenbaarheid.
Ook hebben wij de luxe te beschikken over drie huisschrijvers. Al onze producties worden geschreven, vertaald of bewerkt door Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems of Frans Pollux.
En tot slot proberen wij onze voorstellingen te laten bevolken door de beste acteurs die Nederland en Vlaanderen te bieden hebben.
Poëzie is volgens de schrijver K. Schippers ‘het gewone bijzonder maken en het bijzondere gewoon.’ Voor theater geldt hetzelfde. Kleinmenselijke verhalen kunnen op het toneel uitgroeien tot universele vertellingen. En grote wereldlijke thema’s kunnen teruggebracht worden tot herkenbare menselijke proporties.

Huisschrijvers
We werken met drie huisschrijvers: Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux. Spraakmakende nieuwe stukken en bewerkingen van bestaande toneelstukken of romans vormen de kern van het repertoire. We werken daarmee aan de belangrijke en broodnodige vernieuwing van het repertoire voor met name de grote zaal in Nederland. 

Publiek
De voorstellingen zijn geschikt voor een breed en divers publiek. Van de ervaren toneelliefhebber die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de trouwe Vriend van Toneelgroep Maastricht. In 2017 werden onze voorstellingen door ruim 67.000 mensen bezocht, in 2018 door meer dan 76.000 bezoekers.

Voorstellingen
We maken zowel grote reisvoorstellingen voor de schouwburgen als kleinere voorstellingen voor de Bordenhal en 'vlakke vloer' theaters. We wisselen toneelstukken uit het wereldrepertoire af met nieuw geschreven voorstellingen.

Locatievoorstellingen
We maken speciaal voor Limburg jaarlijks tenminste één (locatie)voorstelling over een Limburgse thematiek. Hiermee zijn we in de verschillende stedelijke regio’s van Limburg aanwezig.

Talentontwikkeling
We organiseren jaarlijks samen met VIA ZUID een uniek talentontwikkelingsproject, Talent Lab. Hierin verrijken en verdiepen steeds zeven jonge en veelbelovende talenten uit verschillende disciplines hun kunstenaarschap.

Scholieren
We maken elk jaar in nauwe samenwerking met Het Laagland uit Sittard onder de noemer van Theater in de Klas een voorstelling voor het voortgezet onderwijs. We brengen nieuwe generaties leerlingen in aanraking met de rijkdom van het theater en werken aan het publiek van de toekomst.

Amateurs
We halen de banden aan met het Limburgse Amateurveld door artistieke ondersteuning te bieden aan amateurgezelschappen op het moment dat zij dat wensen. We dringen hiermee dieper door in de haarvaten van de Limburgse samenleving.

Gezelschap
Ons gezelschap telt 18 vaste medewerkers. Ze worden per productie aangevuld met acteurs, ontwerpers, vormgevers, auteurs, musici, technici, fotografen, videomakers, productieleiders etc. etc. op contractbasis . De Raad van Toezicht bestaat uit 6 personen. 

Neem voor een overzicht van alle voorstellingen een kijkje op de voorstellingenpagina.

 • Peachez

  17 oktober 2019
  Theater Junushoff
  Wageningen
  Tickets
 • Peachez

  18 oktober 2019
  Podium Hoge Woerd
  De Meern
  Tickets
 • Peachez

  19 oktober 2019
  De Maaspoort
  Venlo
  Tickets
 • De laatste getuigen

  try-out
  23 oktober 2019
  De Domijnen
  Sittard
  Tickets
 • Peachez

  23 oktober 2019
  Toneelschuur
  Haarlem
  Tickets
 • De laatste getuigen

  première
  24 oktober 2019
  De Domijnen
  Sittard
  Tickets
 • Meer data