Toneelgroep Maastricht werkt aan tiendelige webserie

Maastricht, 3 oktober 2020

Toneelgroep Maastricht, Pupkin en BNNVARA maken in coproductie de tiendelige webserie Zuipkeet over een vriendengroep in Venray die uiteengedreven wordt door een groot geheim. De cast bestaat voor een groot deel uit jonge talentvolle Limburgse acteurs. De regie is in handen van Servé Hermans en Michel Sluysmans, artistiek leiders Toneelgroep Maastricht. De cameravoering wordt verzorgd door Rob Hodselmans (Nao ’t Zuuje en Holland Sport). Het scenario is geschreven door Luuk van Bemmelen en Reint Schölvinck.

Zuipkeet wordt in het voorjaar 2021 uitgezonden via het YouTube kanaal van NPO 3. De opnames in Venray zijn afgelopen week gestart. De webserie wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en de gemeente Venray.

Anne Thielen, wethouder Cultuur van de Gemeente Venray, is heel benieuwd naar de serie: “Dit soort culturele initiatieven geven we in Venray graag de ruimte. Mooi ook dat het eigen talent uit Limburg het prachtige groene Venray als decor gaat gebruiken.”

Servé Hermans en Michel Sluysmans: “Vanwege de coronacrisis zoekt Toneelgroep Maastricht andere wegen en podia om haar verhalen te vertellen. Met Pupkin en BNNVARA als partner, de provincie Limburg en de gemeente Venray maakt het gezelschap haar eerste dramaserie. We zijn trots een hele nieuwe generatie veelbelovende Limburgse acteurs aan een groot publiek te presenteren. Zowel cast als crew, met bijvoorbeeld Pieter Kuijpers van Pupkin, Rob Hodselmans als cameraman en Sabine Snijders als kostuumontwerpster, zijn volbloed Limburgs.”

Pieter Kuijpers: “Na Zwart Water en Lockdown is dit de derde keer dat ik samenwerk met Toneelgroep Maastricht. Door onze creatieve en productionele krachten te bundelen, kunnen we samen wederom een superspannend Limburgs verhaal aan een nationaal, en wellicht zelfs internationaal, publiek vertellen. Ik hoop dat we met deze serie opnieuw de potentie van Limburg als filmprovincie laten zien én ik hoop dat we een nieuwe generatie Limburgse acteurs en actrices een vliegende start kunnen geven van hun carrière.”

Zuipkeet

Nu Heisse, vijf jaar na zijn mysterieuze verdwijning, officieel doodverklaard is, wordt er in zijn oude woonplaats in Limburg een dienst voor hem georganiseerd. De nu twintigjarige Sanne zit op de filmacademie wanneer zij terugkeert naar haar Limburgse geboortedorp om afscheid te nemen van jeugdvriend Heisse. Ze besluit een afstudeerfilm te maken over de impact van deze tragedie op de hechte gemeenschap en haar vriendengroep van toen. Sinds de verdwijning is de ooit zo sterke vriendengroep uiteengevallen. Terwijl ze de banden met haar oude vrienden weer aanhaalt en een bezoek brengt aan hun vertrouwde zuipkeet, probeert Sanne te achterhalen wat er precies met Heisse gebeurd is. Is hij werkelijk verdronken in de Peel, het moerasgebied niet ver van het dorp, waar hij voor het laatst gezien is? Tegen de zin van haar ouders duikt Sanne steeds dieper het verleden in en komen dingen aan het licht die misschien beter verborgen hadden kunnen blijven.

De spannende serie wordt gefilmd door de lens van Sanne. Via haar camera en uit beelden van vroegere tapes ontrafelt zich het mysterie van Heisses verdwijning. Een film die bedoeld is als eerbetoon voor Heisse, verandert langzaam in een spannende zoektocht naar een ontluisterende waarheid.

Cast & Crew

Cast: Hareim Ahmed, Abbie Chalgoum, Leòn Ali Çifteci, Ilse Geilen, Isabel Diaferia, Benno Geurts, Rufus Hegeman, Sofie Porro, Jean Ramaekers, Romy Roelofsen, Rosita Segers, Dries Vanhegen en Martijn van der Veen
Scenario: Luuk van Bemmelen (Penoza, Van God Los (serie) en De regels van Floor) en Reint Schölvinck (Baantjer het Begin, De Ludwigs, Van God Los (serie))
Regie: Servé Hermans en Michel Sluysmans
Camera: Rob Hodselmans (Holland Sport, Nao ‘t Zuuje)
Afleveringen: 10 x 10 minuten
Release: voorjaar 2021 op YouTube kanaal NPO 3
Producent: Toneelgroep Maastricht, Pupkin (Riphagen, Van God Los en Smeris) en BNNVARA
Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg en gemeente Venray

Foto: opnames Zuipkeet in Grote Kerk in Venray. Foto: Bjorn Frins.

 • Jungfrau

  21 oktober 2020
  CC Nova
  Wetteren (België)
  Tickets
 • Peachez

  22 oktober 2020
  Theater De Lievekamp
  Oss
  Tickets
 • Jungfrau

  22 oktober 2020
  Cultuurcentrum Ter Vesten
  Beveren (België)
  Tickets
 • Peachez

  22 oktober 2020
  Theater De Lievekamp
  Oss
  Tickets
 • Jungfrau

  22 oktober 2020
  Cultuurcentrum Ter Vesten
  Beveren (België)
  Tickets
 • Peachez

  23 oktober 2020
  Hanzehof
  Zutphen
  Tickets
 • Meer data