Toneelgroep Maastricht beleeft succesvolste jaar ooit

Maastricht, 15 december 2017

Toneelgroep Maastricht beleeft het succesvolste jaar ooit

In 2017 zijn de voorstellingen van Toneelgroep Maastricht door bijna 70.000 bezoekers gezien. Dat is meer dan een verdubbeling van de bezoekersaantallen ten opzichte van 2015, het jaar dat Servé Hermans en Michel Sluysmans de artistiek leiding overnamen. Hermans en Sluysmans maken voorstellingen vanuit hun Limburgse roots en richten van daaruit de blik op de wereld. Zij kiezen voor warme en muzikale voorstellingen over mensen met wie het publiek zich kan identificeren en voor samenwerkingen met Limburgse culturele partners. De muzikale toneelvoorstellingen werden door zowel pers als publiek lovend ontvangen. 2017 is hiermee het meest succesvolle jaar in de veertigjarige geschiedenis van het Limburgse toneelgezelschap.

Publiekshit in Limburg
Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal van artistiek leider Servé Hermans werd de Limburgse publiekshit. De voorstelling met in de hoofdrollen Huub Stapel, Henriëtte Tol en Rowwen Hèze werd door bijna 27.000 mensen in het hele land bezocht. Zij zagen het verhaal van een man die zijn herinneringen aan de liefde, Pinkpop en Limburg verliest. Voor de totstandkoming van deze unieke productie bracht Hermans Limburgse partners samen: Jan Smeets van Buro Pinkpop, Rowwen Hèze, Theater De Maaspoort, Parkstad Limburg Theaters en mediapartners L1 en de Limburger. De makers werden overspoeld met ontroerende en enthousiaste reacties van het publiek. De productie kreeg meerdere vier- en vijfsterrenrecensies.

Taalunie Toneelschrijfprijs
De advocaat van artistiek leider Michel Sluysmans ontstond toen de Limburgse strafpleiter Bram Moszkowicz in 2013 uit zijn ambt werd gezet. Sluysmans zag vrijwel gelijk een klassiek koningsdrama voor zich. Huisschrijver Ilja Leonard Pfeijffer schreef de toneeltekst met de premisse dat Bram als een acteur gevangen zit in het verkeerde toneelstuk en kiest voor zijn eigen ondergang. Begin december 2017 won Pfeijffer de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 voor De advocaat. De voorstelling, die door het hele land reisde, kon rekenen op een zeer hoge waardering door pers en publiek. “De advocaat is een vijfsterrenvoorstelling”, schreef Jos Prop in De Limburger.

Feest der herkenning
De kleine zaalvoorstelling Ich bau dir ein schloss was een ontroerend feest der herkenning bij de vele bezoekers. Actrice Mieneke Bakker en journalist Wiel Beijer schreven samen een nieuw toneelstuk op basis van hun eigen herinneringen aan de Oostelijke Mijnstreek. De coproductie met Cultura Nova en IBA Parkstad vertelt het verhaal over de krimpregio vanuit het standpunt van twee heel verschillende vrouwen. In een regie van Servé Hermans speelde Ich bau dir ein Schloss voor uitverkochte zalen tijdens Cultura Nova. In de Bordenhal in Maastricht had de voorstelling een zaalbezetting van 90%.

Boevenstreek
“Het is een beetje een boevenstreek om samen op het toneel te stappen”, zeiden Hermans en Sluysmans bij de start van de repetities van Brieven uit Genua. Met de toneelbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers autobiografie brachten ze ‘een monument voor een schrijver en een mens die durft te veranderen’. Michel Sluysmans combineerde de brieven met Italiaanse aria’s. De voorstelling reisde na drie weken Bordenhal succesvol langs de Nederlandse middenzalen en kon rekenen op een goede pers.

Succesvolle co-producties
Eén van de speerpunten van het gezelschap is samenwerking en dat resulteerde in 2017 in een aantal succesvolle co-producties. Met philharmonie zuidnederland werd (en wordt) onder andere samengewerkt tijdens de populaire Vastelaovendconcerten. De samenwerking met Rowwen Hèze tijdens Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal resulteerde in de coproductie Drie Kier Alaaf die tot februari 2018 te zien is in de Nederlandse theaters. In samenwerking met Theater aan het Vrijthof kwam Wit konijn, rood konijn op de planken, een voorstelling met elke avond een andere acteur.
Met Festival Musica Sacra werd Kus de Regen van het Ensemble Michamix geproduceerd. Samen met Het Laagland is de klassenvoorstelling Dream on geproduceerd. In seizoen 2016-2017 is deze voorstelling meer dan 100 keer gespeeld voor zo’n 2.500 jongeren op Limburgse en Belgische scholen. En Via Zuid is partner in de talentontwikkelingstrajecten voor jonge theatermakers onder de noemer Talent Lab.

 • De oude man en de zee

  try-out
  04 maart 2021
  Theater de Bordenhal
  Maastricht
  Tickets
 • De oude man en de zee

  try-out
  05 maart 2021
  Theater de Bordenhal
  Maastricht
  Tickets
 • De oude man en de zee

  première
  06 maart 2021
  Theater de Bordenhal
  Maastricht
  Tickets
 • Meer data