Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht is één van de grote nationale toneelgezelschappen, het stadsgezelschap van Maastricht en het huisgezelschap van Theater aan het Vrijthof. We maken toneelvoorstellingen over mensen en waarin vijf kernwaarden belangrijk zijn: herkenbaar, kwetsbaar, menselijk, persoonlijk en Limburgs.

Artistieke leiding
Sinds januari 2015 staat het gezelschap onder leiding van Servé Hermans en Michel Sluysmans. Wij hebben ons verankerd in het Limburgse land en we richten van daaruit onze blik op de wereld. We laten ons inspireren door de rijke geschiedenis en cultuur van Limburg. Toneelgroep Maastricht wil hét gezelschap van Limburg zijn. De Euregio is onze natuurlijke omgeving.

Visie
Op de eerste plaats maken we voorstellingen over mensen. Verwacht van ons geen politieke statements, de mens staat bij ons centraal. We voeren personages ten tonele aan wie je je kunt spiegelen, in wie je je herkent, om wie je kan lachen of die je ontroeren.
Daarnaast werken we steeds met live muziek; we brengen bands op het toneel, acteurs zingen en musiceren, muzikanten worden theatraal ingezet. Muziek zorgt voor emotie, verbinding en herkenbaarheid.
Ook hebben wij de luxe te beschikken over drie huisschrijvers. Al onze producties worden geschreven, vertaald of bewerkt door Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems of Frans Pollux.
En tot slot proberen wij onze voorstellingen te laten bevolken door de beste acteurs die Nederland en Vlaanderen te bieden hebben.
Poëzie is volgens de schrijver K. Schippers ‘het gewone bijzonder maken en het bijzondere gewoon.’ Voor theater geldt hetzelfde. Kleinmenselijke verhalen kunnen op het toneel uitgroeien tot universele vertellingen. En grote wereldlijke thema’s kunnen teruggebracht worden tot herkenbare menselijke proporties.

Huisschrijvers
We werken met drie huisschrijvers: Ilja Leonard Pfeijffer, Jibbe Willems en Frans Pollux. Spraakmakende nieuwe stukken en bewerkingen van bestaande toneelstukken of romans vormen de kern van het repertoire. We werken daarmee aan de belangrijke en broodnodige vernieuwing van het repertoire voor met name de grote zaal in Nederland. 

Publiek
Onze theatervoorstellingen zijn geschikt voor een breed en divers publiek. Van de ervaren toeschouwer die zich wil laten verrassen tot de sceptische scholier. Van de toevallige cultuurliefhebber die geraakt wil worden tot de trouwe Vriend van Toneelgroep Maastricht. Sinds 2015 is het aantal bezoekers bijna verviervoudigd. Van 20.000 bezoekers in 2015 naar ruim 76.000 bezoekers in 2018. 

Voorstellingen
We maken zowel grote reisvoorstellingen voor de schouwburgen als kleinere voorstellingen voor de Bordenhal en 'vlakke vloer' theaters. We wisselen toneelstukken uit het wereldrepertoire af met nieuw geschreven voorstellingen.

Locatievoorstellingen
Toneelgroep Maastricht is regiobewust en heeft de Limburgse cultuur in haar DNA. We maken speciaal voor Limburg jaarlijks tenminste één (locatie)voorstelling over een Limburgse thematiek. Hiermee zijn we in de verschillende stedelijke regio’s van Limburg aanwezig. We werken samen met diverse lokale en landelijke maatschappelijke, culturele en commerciële partners. Het geeft het gezelschap de kans te zoeken naar op nieuwe vormen van produceren en nieuwe publieksgroepen. 

Publiekswerking
Rondom de voorstellingen organiseren we inleidingen, nagesprekken en contextprogramma's. Regelmatig maken we onze voorstellingen toegankelijk voor anderstaligen en voor mensen met een visuele beperking.

Talentontwikkeling
We organiseren jaarlijks samen met VIA ZUID een uniek talentontwikkelingsproject, Talent Lab. Hierin verrijken en verdiepen steeds zeven jonge en veelbelovende talenten uit verschillende disciplines hun kunstenaarschap.

Scholieren
We maken elk jaar in nauwe samenwerking met Het Laagland uit Sittard onder de noemer van Theater in de Klas een voorstelling voor het voortgezet onderwijs. We brengen nieuwe generaties leerlingen in aanraking met de rijkdom van het theater en werken aan het publiek van de toekomst.

Amateurs
We halen de banden aan met het Limburgse amateurveld door artistieke ondersteuning te bieden aan amateurgezelschappen op het moment dat zij dat wensen. We dringen hiermee dieper door in de haarvaten van de Limburgse samenleving.

Gezelschap
Ons gezelschap telt 18 vaste medewerkers. Bij iedere productie wordt ons team versterkt met acteurs en actrices, ontwerpers, vormgevers, schrijvers, musici, technici, fotografen, videomakers, productieleiders etc. op contractbasis . De Raad van Toezicht bestaat uit 6 personen. Toneelgroep Maastricht onderschrijft de  Governance Code Cultuur en de Code Fair Practice en maakt deel uit van de samenwerking Theater Inclusief. De organisatie is aangemerkt als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Lees hier de bestuursverslagen van Toneelgroep Maastricht.

Onderscheidingen

  • Artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans ontvingen op 21 november 2019 de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg. Zij wonnen de prijs voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in en vanuit Limburg. 
  • Zowel in TAQA Theater de Vest in Alkmaar als in Theater De Veste in Delft koos het toneelpubliek de voorstelling Noem het maar liefde in regie van Michel Sluysmans tot de beste voorstelling van theaterseizoen 2018 – 2019.
  • In TAQA Theater de Vest in Alkmaar verkoos het toneelpubliek de voorstelling Peachez in regie van Michel Sluysmans, samen met 3 andere voorstellingen, tot de beste voorstelling van theaterseizoen 2019 – 2020.

Neem voor een overzicht van alle voorstellingen een kijkje op de voorstellingenpagina.