Installatie Tim Scheffer, foto Anne Reitsma

Servé Hermans gastcurator tentoonstelling Machtige Maas in Amsterdam

do 7 jul ’22

Van 7 juli tot en met 4 september 2022 presenteren het Limburgs Museum op Locatie en de Vrije Academie de tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar in de Vrije Academie in Amsterdam. Gastcurator Servé Hermans vertelt in samenwerking met kunstenaars hoe een rivier zowel een bron van inspiratie als problematiek kan zijn. Er zijn twee kunstwerken te zien van Rob Hodselmans en Tim Scheffer. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in poëtische maar ook akelige verhalen van de Maas. De tentoonstelling aan Herengracht 368 is gratis toegankelijk.

Machtige Maas in Amsterdam
Van eind 2020 tot de zomer van 2021 vond in het Limburgs Museum de tentoonstelling Machtige Maas plaats. Voor deze multidisciplinaire expositie verzamelde Hermans een collectief van filmmakers, kunstenaars, componisten en schrijvers die met hun werk de verschillende gezichten van de Maas lieten zien. Op uitnodiging van de Vrije Academie reist een deel van deze tentoonstelling deze zomer naar Amsterdam.

Twee gezichten
De tentoonstelling Machtige Maas laat twee zijdes van de rivier zien. Al eeuwenlang inspireert de Maas als muze kunstenaars uit Limburg en daarbuiten. Zo ook filmmaker Rob Hodselmans, geboren en getogen in Belfeld, een dorpje aan de Maas. Zijn film toont beelden van zijn 85-jarige vader en zijn 8-jarige dochter, zwemmend in de rivier die voor de filmmaker als een levensader voelt. Maar de Maas heeft ook een andere kant. Die van industriële rivier, vervuild met gif en afval. Langs de Maas alleen al werd er vorig jaar 230.000 kilo afval opgeruimd. Daarvan bestond 80% uit plastic. Dit jaar vonden wetenschappers het eerste bewijs voor plasticdeeltjes in de menselijke bloedbaan. Kunstenaar Tim Scheffer laat met zijn interactieve installatie, gemaakt van langs de Maas gevonden plastic voorwerpen, zien hoe de mens van onze rivieren een moordenaar van de natuur maakt. Een probleem waar niet alleen Limburg mee worstelt, maar dat in heel Nederland aan de orde is.

Limburgs Museum op Locatie
Met tentoonstellingen, evenementen en verhalen wekt het Limburgs Museum de geschiedenis van Limburg tot leven. Ook buiten de muren van het museum en over de provinciegrenzen heen wil het museum met exposities op locatie mensen inspireren met verhalen van Limburg. Op uitnodiging van de Vrije Academie programmeert het Limburgs Museum op Locatie komende zomer de pop-up tentoonstelling Machtige Maas: Muze en Moordenaar in Amsterdam. In het voorjaar van 2022 verhuisde de Vrije Academie, het grootste landelijke onderwijsinstituut voor kunst & cultuur, naar Huis Vasari: een historisch grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam, voorheen de locatie van het Bijbels Museum. Hier biedt een tentoonstellingsruimte op de begane grond ruimte voor exposities. 

Meer info