Basisschoolleerlingen 3 weken lang ondergedompeld in creatief kunstproject
Van 18 september tot en met 6 oktober vindt er op Kindcentrum Sint Oda een bijzonder project plaats, georganiseerd door Stichting Kunst in de Klas in samenwerking met Toneelgroep Maastricht. Drie weken lang strijken elf studenten van de Toneelacademie Maastricht neer op de basisschool om samen met de hele school een voorstelling te maken, die uiteindelijk gespeeld zal worden voor elkaar en alle ouders. Het is een project dat in kinderen de kracht van creativiteit aanspreekt en stimuleert. Het nodigt hen uit om te denken als kunstenaars en daagt hen uit om hun verbeelding te gebruiken.
Kinderen ontdekken hun kracht
De kinderen doen zoveel mogelijk zelf: het handvaardigheidslokaal wordt omgedoopt tot atelier waar ze aan hun eigen kostuums en decors werken, er wordt gerepeteerd aan scènes die ze zelf helpen verzinnen, er worden soundscapes en muziek gemaakt, de techniek wordt verzorgd en er worden kaartjes gescheurd. In het maakproces van een theatervoorstelling is er voor alle kinderen ruimte om te ontdekken waar hun kracht ligt!
Transformatie van de school
Kunst in de Klas is een intensief project dat de school op een positieve manier op zijn kop zet. Door drie weken lang de gebruikelijke werkmethoden (deels) overhoop te gooien, krijgen leerkrachten en leerlingen de kans om elkaar, zichzelf en de school op een nieuwe manier te leren kennen. Samen zien ze de school transformeren tot een nieuwe wereld die de kinderen zelf hebben mogen vormgeven. Ook voor studenten is dit project een waardevolle ervaring: de kinderfantasie is ongelooflijk rijk en daagt de kunstenaar uit om hun beroep en maakproces in een nieuw licht te beschouwen.
Ervaring om nooit te vergeten
Het doel van Kunst in de Klas is eenvoudig: kinderen minstens één keer in hun leven actief met kunst bezig te laten zijn. Kunst in de Klas is voor kinderen, hun omgeving, scholen en kunstenaars een ervaring die ze nooit zullen vergeten.