Hans Trentelman benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Maastricht, 13 oktober 2019

Op zondag 13 oktober is Hans Trentelman, oprichter en voormalig artistiek directeur van Toneelgroep Maastricht, door Burgemeester Annemarie Penn – te Strake van Maastricht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Annemarie Penn – te Strake: “Hans heeft een imposante bijdrage geleverd aan de opwarming van het culturele klimaat in Maastricht. We willen je niet alleen danken namens onze stad. Daarmee zouden we je tekort doen. Jouw verdiensten betreffen immers het toneel in het hele land”. Hans werkte van 1977 tot het najaar 2019 bij het Limburgse gezelschap dat onder zijn leiding en met zijn toewijding is uitgegroeid tot één van de grote Nederlandse toneelgezelschappen.

In 1977 richtte Hans samen met enkele medestudenten van de Toneelacademie Maastricht het gezelschap Bij Leven en Welzijn op in Maastricht. Begonnen als een klein theatercollectief groeit het vanaf 1982 onder de naam Het Vervolg uit tot een professioneel gezelschap. Mede door de vasthoudendheid van Hans als artistiek directeur behoort het gezelschap inmiddels tot een van de negen grote rijks gesubsidieerde toneelgezelschappen in Nederland. Onder zijn leiding kreeg het gezelschap een nieuw eigen theater, de Bordenhal in Maastricht. Het gezelschap wist in de loop der jaren een steeds groter regionaal en landelijk publiek te trekken. In 2009 trad Hans terug uit de leiding en zette zijn loopbaan voort als acteur, regisseur en als genereus en loyaal raadsman van het gezelschap.

In de meer dan 40 jaar die Hans betrokken is geweest bij het gezelschap, heeft hij tientallen regies op zijn naam staan. Zoals Koken met Elvis en Kaatje is verdronken en de locatieproducties Diplodocus Deks en Petrus Regout. Ook als acteur speelde hij vele rollen, waaronder de rol van vader in De Avonden en de rol van Edmund in King Lear in 2018. Naast zijn werkzaamheden voor het gezelschap, speelde Hans in talloze films waaronder de hoofdrol in de televisieserie De negen dagen van de gier dat in 2002 een Gouden Kalf won als beste tv-drama. Daarnaast heeft hij als (toneel)docent altijd met grote toewijding tijd vrij gemaakt voor de opleiding van jong theatertalent. In 2009 werd hij door de Gemeente Maastricht onderscheiden met het Teken van Verdienste voor zijn bijdrage aan het culturele klimaat.

In de pers: artikel De Limburger

foto's: Bjorn Frins

 • The Great Gatsby

  try-out
  26 februari 2020
  Leidse Schouwburg
  Leiden
  Tickets
 • The Great Gatsby

  try-out
  28 februari 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  première
  29 februari 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  01 maart 2020
  Theater aan het Vrijthof
  Maastricht
  Tickets
 • The Great Gatsby

  03 maart 2020
  Stadsschouwburg
  Brugge (België)
  Tickets
 • The Great Gatsby

  06 maart 2020
  Theater De Veste
  Delft
  Tickets
 • Meer data