Nieuwe theaterseizoen bekend!

Maastricht, 7 mei 2019

De voorverkoop van theaterseizoen 2019-2020 is bij de meeste theaters van start gegaan. Met trots presteren we de producties voor het nieuwe seizoen. Een vol seizoen met voor ieder wat wils. We hopen u in het nieuwe seizoen weer te mogen begroeten.

Toneelgroep Maastricht heeft de afgelopen jaren successen geboekt met haar grote reisvoorstellingen en sterke regionale producties. Komende jaren wil het gezelschap zich ook richten op familievoorstellingen voor de grote zalen én muzikaal, beeldend theater in het vlakke vloerencircuit. In seizoen 2019-2020 zet het gezelschap hierin een eerste stap: met de familievoorstelling De geheime tuin, geregisseerd door artistiek leider Servé Hermans en Jungfrau ontwikkeld en gespeeld door theatermakers Wim Opbrouck en Wilfried de Jong.

Servé Hermans: “Het theaterlandschap verandert en Toneelgroep Maastricht verandert mee. In het nieuwe seizoen worden de eerste contouren van het nieuwe beleid zichtbaar, waarin de ambitie bestaat om te differentiëren in het aanbod. Dit vanuit de wens om voorstellingen concreter toe te spitsen op specifieke publieksgroepen. Maar zonder onszelf te verloochenen. Wij werken de komende jaren verder aan een sterke landelijke en internationale profilering met aansprekende reisvoorstellingen voor de grote theaterzalen in Nederland en Vlaanderen.” Michel Sluysmans, artistiek leider: “Ook de voorstellingen in en over onze regio, Limburg, worden gecontinueerd. Ze werden de afgelopen jaren enthousiast ontvangen door publiek en pers. We maken de regiovoorstellingen voor seizoen 2019-2020 op een later moment bekend in samenwerking met onze coproducenten.”

Jungfrau
Wim Opbrouck en Wilfried de Jong keren terug bij het gezelschap met de productie Jungfrau. Servé Hermans: “Mijn samenwerking met Wim en Wilfried in respectievelijk La Superba en King Lear smaakte naar meer. We hebben hen uitgenodigd om een nieuwe productie te maken onder de vleugels van Toneelgroep Maastricht die niet ontstaat vanuit een script, film of boek, maar uit de makers zelf. Vanaf een leeg blad ontwikkelen beide totaalkunstenaars een concept dat in de repetitieruimte nader vorm zal krijgen.  Wim en Wilfried kennende creëren ze hoe dan ook een intiem duet dat muzikaal, beeldend en poëtisch zal zijn.” De première van Jungfrau vindt plaats op zaterdag 28 maart 2020 in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Daarna gaat de voorstelling tot en met 4 juni op tournee in Nederland en België.

De geheime tuin
Servé Hermans regisseert de muzikale familievoorstelling De geheime tuin (7+) naar het klassieke kinderboek van Frances Hodgson Burnett uit 1911. Actrice Joke Emmers speelt de hoofdrol en deelt het podium met o.a. Michel Sluysmans en Louis van Beek. De muziek van Ron Reuman, Roeland Vandemoortele en Axl Peleman zorgt voor de nodige rock ’n roll. Het klassieke kinderboek wordt bewerkt door Jibbe Willems. De geheime tuin is een samenwerking met Het Laagland. De première vindt plaats op 30 april 2020 in Theater aan het Vrijthof in Maastricht, aansluitend tournee tot en met 14 juni in Nederland. Exclusief voor Roermond wordt een locatieversie gemaakt in coproductie met TheaterHotel de Oranjerie en met steun van Provincie Limburg. De voorstelling is te zien tijdens de kunstmanifestatie Maand van de Mystique van Biënnale Roermond. Deze locatieversie is in de tweede helft van juni 2020 te zien. De data en locatie worden op een later moment bekend gemaakt.

Peachez & The Great Gatsby
Het gezelschap maakte eerder bekend dat de theaterbewerking van de succesroman 'Peachez, een romance' van Ilja Leonard Pfeijffer zijn première beleeft op zaterdag 28 september 2019. De regie van Peachez is in handen van Michel Sluysmans. Servé Hermans regisseert The Great Gatsby met in de hoofdrol Jeroen van Koningsbrugge. Deze première vindt plaats op zaterdag 29 februari 2020.

Coproducties in Limburg
Net als voorgaande jaren werkt Toneelgroep Maastricht samen met partners uit zijn directe omgeving. In september 2019 vindt de Limburgse reprise plaats van de familievoorstelling De Vier Heemskinderen, een coproductie met Musica Sacra. De succesvolle samenwerking met philharmonie zuidnederland wordt gecontinueerd met De Limburger Vastlaovendconcerten en een theatraal programma rondom Beethoven. Tenslotte wordt samen met Het Laagland de nieuwe klassenvoorstelling App je even voor mij gespeeld in de klaslokalen van het voorgezet onderwijs in Limburg. De overige regioproducties worden op later moment bekend gemaakt in samenwerking met de coproducenten.

Foto: Jeroen van Koningsbrugge speelt de hoofdrol in The great Gatsby. Foto: Stephan Vanfleteren.