Jack Vinders over theaterspektakel Het Geluk van Limburg

Zonder Jack Vinders was er geen Het Geluk van Limburg. Toch vertelt de theatervoorstelling die binnenkort in première gaat in zijn eigen Kerkrade niet zijn verhaal. Voor het spektakelstuk schreef Frans Pollux een nieuwe theatertekst, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Marcia Luyten (uitgegeven door De Bezige Bij) en geïnspireerd op de familie Vinders, maar met een geheel eigen invulling.

De afgelopen maanden kreeg Jack regelmatig de vraag: ‘Enne Jack, wat sjiek! Er komt een toneelstuk over Het Geluk van Limburg. Welke rol speel jij?’ Een paar weken geleden zette hij het op zijn Facebookpagina recht: hij doet niet mee in het theaterstuk. Ter verduidelijking voegde hij toe: “Het is fictie en niet het verhaal van de familie Vinders. Dus geen Sjaakie, geen Tineke. Wel een verhaal over koempels en mijnen, maar met een andere familie en andere verwikkelingen.”

Andere route
Toen vorig jaar de aankondiging van de voorstelling kwam, hoorde hij dat via de media. Daar had hij moeite mee, dat was lastig te plaatsen. “Als ik het eerder had geweten, dan had ik het wellicht beter kunnen begrijpen.” Iets wat de makers bij Toneelgroep Maastricht zich later ook realiseerden. Inmiddels is er uitgebreid contact geweest met regisseur Servé Hermans, zakelijk directeur Frans Hendrickx en later ook met scriptschrijver Frans Pollux. “Geweldige mensen. Het waren warme en fijne gesprekken,” vervolgt Jack. “Daar ben ik ze dankbaar voor.” De gesprekken met de makers maakten duidelijk dat voor hen van begin af aan duidelijk was dat het boek enkel een inspiratiebron zou zijn. Frans Pollux koos een andere route, met een nieuwe familie als hoofdpersonages. Toch herkent Jack nog steeds parallellen. “Dat maakt het verwarrend. Het is het wel, en het is het ook helemaal niet.”

Brug naar boek
Samen is gekeken hoe alsnog een link kon worden gelegd en kleine gebaren van erkenning konden worden ingepast. Zo wordt aan het einde van de voorstelling zijn lied Mijn Heilust gezongen en is Jack Vinders zelf even zichtbaar in beeld. “Dat voelt nu goed. Alsof er toch nog een brug is geslagen.”

Podium voor de koempels
Jack benadrukt dat hij het vooral belangrijk vindt dat de mijnwerkersverhalen verteld blijven worden. “Veel te lang zijn ze weggestopt. Ik vind het prachtig dat ze nu een podium krijgen, en dan ook nog eens met een geweldige cast van professionele acteurs. In Kerkrade, waar het hoort. Ik hoop echt dat het een succes wordt. Het kan niet anders.”

Grootste geluk
Zijn eigen verhaal leeft voort, via het boek en via zijn muziek. Regelmatig spreken mensen hem er nog op aan. “’Ik heb jouw boek gelezen,’ zeggen ze dan. En ik zeg altijd: ‘Het is het boek van Marcia.’ Maar ik begrijp wat ze bedoelen. Het verhaal is niet uniek, maar het is wel van mij. En als het anderen helpt, dan is dat misschien wel het grootste geluk van Limburg.”

Interview Sanne Tummers

Zet mij op de wachtlijst

Inschrijven voor onze nieuwsbrief of wijzig voorkeuren