Blog

volgen

Emma

TgM's avatar
TgM, 27 juli 2018

Blog Suzan Seegers

“Waanzinnig mooi om met échte arbeiders te zingen”

Suzan Seegers, actrice/zangeres:
Emma vertelt het verhaal van de eerste sociale werkvoorziening in Nederland. Een prachtige Limburgse geschiedenis, die we wat mij betreft nooit mogen vergeten. De voorstelling zorgt ervoor dat we ons bewust blijven van het mijnverleden. En dat de mensen die in de Emma schoenfabriek werken worden gezien. Voor mij voelt een rol in deze voorstelling als een cadeau. Ik vind het waanzinnig mooi om in dit stuk samen met échte arbeiders uit de fabriek te zingen. Hun emoties komen recht uit het hart. Dat geeft de voorstelling een extra dimensie die puur en oprecht is. Ik speel een echte karakteristieke plat kallende kirchröadsje medewerkster. Ze laat zich niks vertellen, maar heeft een hart van goud. Het is een rol waarin ik mezelf als actrice weer wat verder kan uitdiepen. Ik ben echt heel blij dat ik dit mag doen.”

31 augustus 2018

Wat een geweldige voorstelling. Het heeft mij echt geraakt. Het verhaal, de betrokkenheid van de spelers, de bevlogenheid van medewerkers en directie. Een mooi en waardig afscheid van een plek met veel historie en veel gevoelens. Prachtig ook om dat zo te kunnen afsluiten. Jouw rol was daarin van uitzonderlijke klasse. Chapeau!

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2891" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2891" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}
TgM's avatar
TgM, 24 juli 2018

Blog Fiedel van der Hijden

“Emma verbeeldt wederopstanding en veerkracht Parkstad”

Fiedel van der Hijden, programmeur Cultura Nova:
“Het festival Cultura Nova laat zien wat er in de regio Parkstad gebeurt. Op dit moment is er sprake van een renaissance met veel jonge startende bedrijfjes. Met Emma verbeeldt Toneelgroep Maastricht de wederopstanding en veerkracht van Parkstad-inwoners op een poëtische, dramatische wijze. De Emma schoenfabriek is een fantastisch voorbeeld van een bedrijf dat na de mijnsluiting enorme veerkracht toonde door gewoon verder te gaan. Het is bovendien de eerste sociale werkplaats van Nederland. De leiding gelooft in de kracht van medewerkers met een arbeidsbeperking. Daardoor groeide de fabriek uit tot een multinational. Emma laat zien dat íedereen kan meedoen aan onze maatschappij. Ik vind het bijzonder mooi dat de fabrieksmedewerkers vanuit datzelfde oogpunt óók een rol hebben in de voorstelling.”

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2890" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2890" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}
TgM's avatar
TgM, 15 juli 2018

Blog Kelly Regterschot

“Een groots, feestelijk spektakel”

Kelly Regterschot, directeur IBA:
“IBA ziet het verhaal over Parkstad graag verteld op een manier die dichtbij de mensen staat. Toneelstuk Ich bau dir ein schloss was vorig jaar een schot in de roos. Ik verwacht dat Emma dezelfde ontroering teweeg brengt. Het verhaal past in deze tijd. Het thema arbeidsparticipatie is heel actueel. Als allereerste Nederlandse sociale werkvoorziening was Emma voorloper op dit terrein. En kijk waar ze nu staan met hun veiligheidsschoeisel: aan de wereldtop! Daar mogen we heel trots op zijn.  Ik hoop dat de voorstelling Emma het publiek laat zien dat alles mogelijk is, als je je kans maar pakt.  In de oude Emma-fabriek maakt Toneelgroep Maastricht er een groots, feestelijk spektakel van. Ik verheug me op een vuurwerk van muziek, rijke beelden en karakteristieke figuranten.”

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2889" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2889" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}
TgM's avatar
TgM, 12 juli 2018

Blog Tom Hermans

“Een mooie, culturele afscheidsceremonie”

Tom Hermans, directeur Emma Safety Footwear:
“Ik zie Emma als een culturele afscheidsceremonie die een nieuwe toekomst voor ons bedrijf inluidt. Het stuk speelt op het moment dat de allerlaatste werknemers en machines de Emma schoenfabriek in Brunssum inruilen voor een eigentijdser onderkomen in Kerkrade. Voor de mensen die jaren in het oude industriële pand werkten, is deze verhuizing een verdrietig moment. Toneelgroep Maastricht haalt de zwaarte ervan af. Maakt er iets moois van. Vijfentwintig medewerkers zingen tijdens de voorstelling mee in het koor. Incluis ikzelf. Emma is een stuk met een knipoog, dat mensen verwondert en aan het lachen maakt. En ze zien een glimp van de toekomst. Emma begon als sociale werkplaats en functioneerde lange tijd als een gekooid vogeltje, verstrikt in wetgeving en regels. Nu is het tijd om verder uit te vliegen.

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2888" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2888" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}
TgM's avatar
TgM, 15 juni 2018

Blog Jan Koks

 Elk mens heeft recht op een volwaardige plek in onze samenleving.

Jan Koks, directeur Stichting FSI:
“De locatievoorstelling Emma maakt op indringende wijze zichtbaar hoe het Fonds voor Sociale Instellingen (FSI) pionier was op het gebied van sociale werkvoorziening.  Schoenfabriek Emma is in de vorige eeuw opgericht om de mijnwerkers die ondergronds invalide werden werk te verschaffen. Het is een vergeten groep, die met dit stuk alle ruimte en aandacht krijgt. Een stuk als Emma helpt bij het verwerken van weggestopte emoties rond het mijnverleden. Voor mij heeft de voorstelling ook historische en culturele waarde. De Emma-fabriek is niet zomaar een speeltje, maar groeide uit tot multinational in veiligheidsschoenen. De trotse arbeiders die er nu werken zingen mee in het stuk. Zo brengen ze de sfeer van saamhorigheid in de fabriek over op het publiek. Met Emma brengt Toneelgroep Maastricht een warm muzikaal pleidooi voor instandhouding van sociale werkplaatsen. Want elk mens heeft recht op een volwaardige plek in onze samenleving.”

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2883" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2883" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}
TgM's avatar
TgM, 11 juni 2018

EMMA KOOR SWINGT TIJDENS EERSTE REPETITIE!

De werknemers van de schoenfabriek Emma Safety Footwear vervullen een belangrijke rol in Emma. Al weken zijn ze op de maandagavonden aan het zingen. Ze vormen een prachtig koor dat het hart gaat zijn van de voorstelling. 

Uit het personeelsblad van Emma Safety Shoes (tekst Jos van Wersch):

EMMA KOOR SWINGT TIJDENS EERSTE REPETITIE!

BRUNSSUM – Iedereen die erbij was zal het beamen: de eerste repetitie van het Emma Koor op maandagavond 23 april was een belevenis die je bijblijft. Het was zo veel méér dan alleen samen zingen, het was ook een oergezellige muzikale ontmoeting met respect voor ieders zangkwaliteiten. “Van zo’n koor kan ik als regisseur alleen maar dromen”, glunderde Servé Hermans. “Jullie zingen echt fantastisch!”

‘Prachtige stemmen’

Tijdens de eerste repetitie testte de koordirigent ondermeer de ‘klankkleur’ van de diverse stemmen. Wat blijkt: Emma heeft koorleden met een hoge of een lage stem, of er net tussenin, kortom, de perfecte mix. Volgens de dirigent zitten er ‘prachtige stemmen’ bij. “Ik ben heel content over hetgeen ik vanavond heb gehoord. Het klinkt veelbelovend.” Het enthousiasme is groot. Herbert van Summeren, een van de koorleden, zei na afloop: “Ik heb er nu al spijt van dat ik enkele repetities moet missen omdat ik dan vakantie heb. Ik heb geweldig genoten van de eerste repetitie, volgens mij trouwens iederéén.”
Aan het eind van de repetitie wilde de dirigent wel eens horen hoeveel decibel de koorleden gezamenlijk kunnen ‘produceren’. Toen iedereen uit volle borst meezong bleken dat heel wat decibel te zijn! Vraag het maar aan de buurtbewoners van het gebouw aan de Horizonstraat 57 in Treebeek….

Laat een reactie achter
{NOCACHE_COMMENT_FORM=" channel="blog" entry_id="2880" return="voorstelling/emma/blog" id="form_2880" class="comments-form" "}
{/NOCACHE_FORM}