Ludo Costongs

Ludo Costongs (1981) is huisdramaturg van Toneelgroep Maastricht en productiedramaturg bij Het Laagland. Bij deze gezelschappen creëert hij voorstellingen met artistiek leiders Servé Hermans, Inez Derksen en regisseur Lennart Monaster.

Ludo behaalde zijn Doctoraaldiploma Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Maastricht (2005) en zijn Masterdiploma Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam (2009). Sindsdien heeft hij als dramaturg intensief samengewerkt met regisseurs Kiki Jaski (bij Het Huis van Bourgondië en Groenteman & Vrouw); Tarkan Köroğlu (bij Theater EA); Lotte Lohrengel (bij Het Laagland en De Citadel) en Hans Trentelman (bij Het Vervolg / Toneelgroep Maastricht). Incidenteel werkte hij samen met o.a. regisseurs Loek de Bakker, Daria Bukvić, Lieke Benders, Carina Molier, Jan van Opstal en Annelies van Wieringen.

Sinds 2012 is Ludo als dramaturgiedocent vast verbonden aan de Toneelacademie Maastricht. Hij geeft les aan alle afstudeerrichtingen van de opleiding Theater; en maakt deel uit van het kernteam Scenografie en Kostuumontwerp.

Recente producties van Toneelgroep Maastricht waarbij Ludo betrokken was als dramaturg:

Opening Buitenring Parkstad Limburg (2019), regie Servé Hermans, tekst Wiel Beijer
Opening Cultura Nova: Romeo & Julia (2019), regie Servé Hermans
La Grande Bouffe (2019), regie Servé Hermans
King Lear, (2018), regie Servé Hermans, vertaling Jibbe Willems
Emma (2018), regie Servé Hermans
La Superba (2018), regie Servé Hermans, bewerking Jibbe Willems
De saaiste schoolreis uit de geschiedenis van het universum (2017), regie Annelies van Wieringen, tekst Frans Pollux (Theater in de klas)
Ich bau dir ein Schloss (2017), regie Servé Hermans, tekst Mieneke Bakker en Wiel Beijer
Eyes wide shut (2016), regie Servé Hermans, bewerking Jibbe Willems
Othello (2015), regie Servé Hermans, vertaling Jibbe Willems 

Voor een totaaloverzicht van producties waarbij Ludo betrokken was als dramaturg zie: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Categorie:Dramaturgie_Ludo_Costongs