Jouman Fattal

Jouman speelde mee in de voorstelling Noem het maar liefde (2019). Vanaf december 2020 maakt Jouman Fattal als maker en actrice deel uit van het artistieke team van Toneelgroep Maastricht. Naast Servé Hermans en Michel Sluysmans gaat zij haar eigen producties maken en speelt ze mee in de producties van Servé en Michel. Haar eerste productie bij het gezelschap is Broken Winged Bird, een coproductie met Frascati Producties en Theater na de Dam. Van 15 tot en met 20 december 2020 te zien in de Bordenhal Maastricht.

Jouman Fattal (1992) is een actrice, theatermaker en schrijver. Op haar vierde kwam ze met haar familie vanuit Syrië naar Nederland. Zij volgde de acteursopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar ze in 2015 afstudeerde. Jouman valt op door haar energieke, aansprekende speelstijl. Ze is een storyteller pur sang, die moeiteloos schakelt tussen vertelling en rap, grap en tragiek. Haar onderwerpen komen rechtstreeks uit de dagelijkse realiteit: kleine en grote zorgen van gewone mensen, bezien tegen de achtergrond van de politieke en maatschappelijke bewegingen van deze tijd.

Jouman speelde op toneel o.a. bij de Toneelmakerij en MAAS Theater en Dans. Daarnaast was ze van 2017 tot en met 2020 als theatermaker verbonden aan het productiehuis Frascati te Amsterdam. Haar eerste Frascati voorstelling, Terug (2017), was een persoonlijk verhaal over wat thuis is, waar de idealen zijn gebleven en wat revolutie nog betekent in een land dat kapot is. In deze solo, die ze zelf schreef, speelde zij alle rollen zelf Hierna maakte Jouman de voorstelling Limbo (Frascati Producties 2018). Samen met schrijver Marijke Schermer, actrice Tine Cartuyvels en eindregisseur Casper Vandeputte creëerde zij een wervelend stuk over hoe vrouwen leven en sterven, een dramatische komedie waarin groots Lijden en smartelijk huilen worden afgewisseld met trivialiteiten. Een klaagzang gaat over in een redevoering; grappen, spraakverwarringen en misverstanden vieren hoogtij in een stuk dat laveert tussen absurdisme en activisme. In seizoen 2019-2020 werkte Jouman met ondersteuning van Frascati Producties aan twee kleinschalige projecten: een wordt getoond op Fringe 2019, de ander in het kader van Theater na de Dam 2020.

Ook was Jouman te zien in televisieseries als Moordvrouw en Koppensnellersn speelde ze de hoofdrol in Project Orpheus en in de VPRO-film Gelukzoekers. In 2016 is ze genomineerd voor een Zilveren Notenkraker voor haar rol in Project Orpheus. In 2018 speelde ze de hoofdrol van de pas afgestudeerde jurist Sabia Bennani in de Nederlandse advocatenserie Zuidas. Daarnaast speelde ze de rol van Sara in de vijfde aflevering van ANNE+, een online hitserie over een lesbische jonge vrouw en haar relaties. In 2018 is ze genomineerd voor de Gouden Kalf Beste Actrice Televisiedrama voor haar rol in Zuidas.

In theaterseizoen 2019-2020 was Jouman verbonden aan Toneelgroep Maastricht. Ze speelde mee in de productie Noem het maar liefde, een regie van Michel Sluysmans.