Foto Bjorn Frins

Talentlab 2020

Vierde editie talentontwikkelingsproject ism VIA ZUID

De vierde editie van Talentlab, het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, vindt plaats van 26 oktober t/m 27 november 2020 in de Bordenhal in Maastricht.
In Talentlab werken jonge beloftevolle professionele talenten uit de podiumkunsten een maand lang intensief samen om hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Dit keer laten ze zich inspireren door elkaar én door de mode. 

Oorspronkelijk zou Talentlab deel uitmaken van FASHIONCLASH Festival, maar dit festival is wegens corona uitgesteld. Mode blijft wel de inspirator en het centrale thema van Talentlab 2020. 
Vanwege de coronamaatregelen was er geen live eindpresentatie van Talentlab voor publiek. Wel is een reportage te zien in de online editie van FASHIONCLASH Festival in februari 2020. 

Beloftevol collectief

De acht deelnemers van Talentlab hebben verschillende achtergronden in muziek, film, poëzie, performance, choreografie en regie en zijn multidisciplinair georiënteerd. Het collectief voor deze vierde editie bestaat uit Femke Arnouts (actrice - theatermaker), Celine Daemen (regisseur - interdisciplinair kunstenaar), Maarten Heijnens (theatermaker, performer -interdisciplinair kunstenaar), Guido Hoek (multi-instrumentalist – componist – muziektheatermaker - performer), Terence ‘Machete’ Van Lange (dans - spoken word), Ilse Oostvogels (regisseur – geëngageerd documentair theatermaker), Carlijn Veurink (kostuumdesigner – performer) en Mees Walter (theatermaker – vormgever - performer - beeldend kunstenaar).

Talentlab 2020 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.

26 oktober t/m 27 november 2020

Onderdeel van

CREDITS

Cast: Femke Arnouts, Celine Daemen, Maarten Heijnens, Guido Hoek, Terence ‘Machete’ Van Lange, Ilse Oostvogels, Carlijn Veurink, Mees Walter
Begeleiding: Paul Slangen, Joost Segers
Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht.

Terugblik

‘Een mineola ja’,
een groeiende roodgeblokte trui die de volledige speelvloer bedekt en
‘alles wat nog komt is een herhaling’

Joost Segers van VIA ZUID: “Talentlab 2020 zat boordevol absurdisme in taal en beeld. Al het banale in deze collage van theatrale uitingen voelde existentieel en al het existentiële voelde banaal. Wellicht legt het iets bloot over de mens in lockdown? Het was in ieder geval ontzettend fijn werken met deze groep talenten. Het proces, het eindresultaat en de creatieve samenwerkingen die ongetwijfeld een vervolg krijgen, onderstrepen voor mij het belang van Talentlab. Zeker nu is het belangrijk dat jonge kunstenaars kilometers blijven maken en elkaar creatief en kritisch voeden.”

Paul Slangen van Toneelgroep Maastricht: “Het was weer een feest om acht jonge podiumkunstenaars in huis te mogen hebben. In vijf weken werken kwamen ze in duo’s en trio’s tot mooie, korte presentaties waarin ze allemaal hun eigenheid en kwaliteit tot zijn recht lieten komen. Maar belangrijker is dat ze de ruimte vonden om elkaar te leren kennen, methodes van maken uit te wisselen en door die samenwerking geïnspireerd te raken. Het is fijn om te merken dat we met onze inrichting van Talentlab voorzien in een behoefte van jonge makers om even los van prestatiedruk in dialoog te mogen treden met talentvolle collega’s. Dat het theater weer voor even een plek mag zijn voor experiment en risico in plaats van een etalage waarin je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk moet zien te profileren. Ik kan niet wachten op het volgende Talentlab.“