Midzomernachtsdroom

Shakespeare en Mendelssohn

Vier grote zuidelijke culturele instellingen slaan de handen ineen voor een online uitvoering van Midzomernachtsdroom.

Herbekijk de uitvoering via Facebook

Opera Zuid, Toneelgroep Maastricht en philharmonie zuidnederland brengen vanuit de Muziekgieterij dit programma met verwijzingen naar het theaterstuk van Shakespeare en fragmenten uit de toneelmuziek van Mendelssohn. Deze samenwerking onderstreept de verbondenheid van deze vier gezelschappen. In de voorstelling staan de opkomst en de ondergang van de liefde centraal. Het verhaal begint hoopvol en smachtend, dan komen de teleurstellingen om uiteindelijk te eindigen in verlies en verdriet. De datum van 19 juni is gekozen, omdat dit vlak voor de viering van de ‘midzomernacht’ ligt. Een feest dat in veel landen nog altijd wordt gevierd met vreugdevuren.

De grote zaal  in de Muziekgieterij vormt het decor van deze uitvoering. Zes camera’s brengen de verrichtingen van acteur en verteller Stijn Vervoort, zangeressen Florieke Beelen en Fenna Ograjensek, pianist Robert Weirauch en een blazerskwintet in beeld. De uitvoering duurt ongeveer 45 minuten en is online live en gratis te volgen op vrijdag 19 juni om 20.00 uur via de live stream op onze Facebookpagina of via de website van de Muziekgieterij. Je hoeft er niet voor te reserveren, iedereen kan meekijken.

Poëtische Midzomernachtsdroom
Artistiek programmeur Jos Roeden van philharmonie zuidnederland: “De wens van het orkest om dit samen met partners uit te voeren lag er al langer. Het onderstreept de verbondenheid van de gezelschappen waar muziek, zang en toneel samenkomen en versterkt in deze setting de online band met het publiek.”

Regisseur en directeur van Toneelgroep Maastricht Michel Sluysmans licht de keuze voor deze voorstelling toe: “Het is een verborgen dramaturgie die denk ik ons idee om een poëtische Midzomernachtsdroom te maken goed verbeeldt. Juist nu in deze tijd, waarin ‘tijd en verbondenheid’ begrippen met een rare lading zijn.”

Intendant Waut Koeken van Opera Zuid haalt de timing aan: “De langste dag van het jaar wordt op veel plekken in de wereld nog altijd gevierd met vreugdevuren. Daarom voeren wij het uit aan de vooravond van de langste dag van het jaar.”

Zakelijk directeur Richard Loomans van de Muziekgieterij: “We zijn een podium en die rol willen we ook vervullen in deze tijd, omdat we het productiehuis M-PX in onze gelederen hebben, kunnen we participeren in deze samenwerking als online podium.”

19 juni 2020

Publieksreacties

“Mooi! En prachtige muzikale begeleiding..” Martine Oostveen (Facebook, 19-6-20)

“Genieten op afstand" Miriam Erlings (Facebook, 19-6-20)

“Genoten...van begin tot einde...” Annelies Vervoort (Facebook, 19-6-20)

“Goh wat een heerlijk uurtje, ik voelde me in het theater, ik heb genoten en dit is zeker voor herhaling vatbaar!!! Bedankt” Els Offermans (Facebook, 19-6-20)

“Super mooie voorstelling! Prachtige muziek. Mooie mimiek. Ik heb genoten.” Liesbeth Den Heijer (Facebook, 19-6-20)

CREDITS

Acteur en spel: Stijn Vervoort
Zang: Florieke Beelen, Fenna Ograjensek
Piano: Robert Weirauch
Blazerskwintet: Angela Stone, Roger Cramers, Arno van Houtert, Cleo Simons, José Vicente, Guerra Navarro
Script en regie:Michel Sluysmans
Muzieksamenstelling: Robert Weirauch, Jos Roeden
Kostuums: Leo van den Boorn
Licht: Sem Jongen
Livestream: productiehuis M-PX vanuit Muziekgieterij Maastricht