Foto Stephan Vanfleteren

Brieven uit Genua online

Ilja Leonard Pfeijffer

Toneelgroep Maastricht speelt van 8 april tot 24 juni 2020 tijdens de Corona lockdown op de woensdagavonden om 20.00 uur de voorstelling Brieven uit Genua live via het online platform Zoom. 

Acteurs Servé Hermans en Michel Sluysmans, sopraan Lies Verholle en pianiste Elisabeth De Loore brengen de gelijknamige roman van huisschrijver Ilja Leonard Pfeijffer opnieuw -in aangepaste vorm- tot leven. De voorstelling, in regie van Michel Sluysmans, was te zien in het najaar van 2017 en werd enthousiast ontvangen door publiek en pers.

Regisseur Michel Sluysmans: “In deze vervreemdende tijd van isolement, onzekerheid en social-distancing is de nood aan verbinding en het creëren van een collectieve ervaring groot. Een online vergaderplatform maakt het mogelijk dat we live samen kunnen komen met ons publiek, dat we elkaar kunnen zien en horen. Brieven uit Genua leent zich vanwege haar literaire en muzikale kwaliteiten in onze ogen bij uitstek voor dit medium. We hopen op deze manier -al is het online- iets van troost te kunnen bieden aan ons publiek. Want aan hoop, geloof en liefde is er nu misschien wel meer behoefte dan ooit.”

Brieven uit Genua

Hermans speelt Ilja Leonard Pfeijffer, de Nederlandse schrijver die in 2008 samen met zijn geliefde Gelya naar Rome fietst. Ze vestigen zich in Genua, de labyrintische havenstad met haar duistere steegjes, ontelbare palazzi en evenzovele gelukzoekers. Een paar jaar later vertrekt Gelya naar Berlijn, en vindt de schrijver zichzelf terug onder een lekkende parasol in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet. Hij probeert zijn leven te vatten in brieven, gericht aan zijn voormalige geliefde Gelya. Alle brieven zijn echt en daadwerkelijk verstuurd. Tijdens het schrijven van de brieven gebeurt wat de schrijver in zijn stoutste fantasieën niet had durven verzinnen.
Brieven uit Genua is een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven. Een ode aan de poëzie en de kracht van zowel de kunst als het echte leven.

Op woensdag 8 april j.l. was Sanders Janssens van Theaterkrant aanwezig in de online voorstelling. Hij schreef er een column over:
"Het is een vreemde realisatie: vanuit Gent verzorgt Elisabeth De Loore de muziek, in Antwerpen zingt Lies Verholle, Sluysmans en Hermans spelen in Maastricht en ik zit in mijn woonkamer in Utrecht, met pen en opschrijfboekje achter mijn laptop. Maar ondanks dat voel je tijdens de voorstelling toch steeds een enorme nabijheid: de exclusiviteit van het event en het besef dat alles live tot stand komt, dragen daar voor een groot deel aan bij. (,,,) ‘Brieven uit Genua is vooral een prettig uurtje luistertoneel ­– maar daarmee wel van grote waarde.’ " Lees volledige column.

8 april - 24 juni 2020

Publieksreacties

Reacties op Social Media

“Ik heb het al gezien. De moeite waard vooral wanneer je ook het boek hebt gelezen.” Jose Lambregts (Facebook, 11-6-20)

"Ik heb vanavond genoten en raad het van harte aan. Indrukwekkende voorstelling (meer dan indrukwekkend) en ook nog goedwerkende Zoom. Chapeau!" Liesbeth Den Heijer,  27-5-20, Facebook

"Kijk eens aan ... Na acht weken nog eens live een theater voorstelling bijgewoond ... via videobellen vanuit ons kot. Brieven uit Genua ... en Maastricht, Gent en Antwerpen! We zaten een uur met ons vijven gekluisterd aan ons scherm. HEEL KNAP !!!! ... si. Een absolute aanrader." Kristel Somers (Facebook, 7-5-20)

“Het was geweldig op 8 april. Dank voor deze bijzondere ervaring!” Nathalie Smeets (Facebook, 15-4-20)

“Ik heb ervan genoten. Aanrader!!!” Betty Schurink (Facebook, 17-4-20)

“Dikke aanrader!” Bert Hana (Facebook, 17-4-20)

“Wat goed gedaan weer vanavond!” Tiny Lemmens (Facebook, 29-4-20)

“Het was zeer de moeite waard”. Marc Charlier (Facebook, 30-4-20).

“Het was goed gelukt! Mooie voorstelling. Bedankt!!! Dionne Doenen (Facebook, 30-4-20)

“Meegenomen worden, keer op keer, en nu zelfs online... onder de indruk...” Mandy Verboeket (Facebook, 6-5-20)

“Chapeau.....echt genoten..zou hem zo nog een keer willen....ervaren...” Mandy Verboeket (Facebook, 6-5-20)

Wat een topvoorstelling online vanavond! We hebben genoten.” Gerdie Haasen (Facebook, 6-5-20)

CREDITS

Spel: Servé Hermans, Michel Sluysmans
Sopraan: Lies Verholle
Piano: Elisabeth De Loore