Theater na de Dam 2018

Theatrale lezing rondom de Nationale Dodenherdenking

Op 4 mei om 21.00u, aansluitend op de dodenherdenking, brengt Toneelgroep Maastricht een theatrale lezing van het stuk De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag in het Stadhuis van Maastricht. De lezing vindt plaats in het kader van Theater na de Dam, waarbij acteurs van de grootste toneelgezelschappen van ons land op hetzelfde moment deze bijzondere, nieuw geschreven tekst presenteren. Het stuk is gelijktijdig te horen in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Maastricht.

De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag is een tragikomedie van bestsellerauteur Arnon Grunberg over een holocaust-overlevende in het #metoo-tijdperk. Over de macht van het slachtoffer, over schuldgevoel en zelfvernietiging, over het verleden als chantagemiddel. Grunberg zelf is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken.

‘De dodenherdenking is een moment van collectief zwijgen en stilstaan bij de oorlogsslachtoffers van toen en nu,’ aldus Michel Sluysmans, artistiek leider van Toneelgroep Maastricht. ‘We zijn blij dat we De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag op locatie mogen laten horen in het Stadhuis van Maastricht. Een bijzondere plek, een plek van iedereen, die een extra dimensie geeft aan het verhaal en het moment. Na afloop van de Dodenherdenking op het Herdenkingsplein krijgen de bezoekers de gelegenheid zich naar het Stadhuis te begeven waar om 21.00u De Tweede Wereldoorlog eindigt vandaag zal worden gelezen.’

4 mei 2018

CREDITS

spel: Bart Bijnens, Caro Derkx, Hans van Leipsig, Nienke Nasserian, Judith Pol, Sylvia Poorta, Hans Trentelman
tekst: Arnon Grunberg
regie: Dionne Hendriks, Michel Sluysmans