Heiligdomsvaart

Barmhartigheid volgens Willems en Pergolesi

In de periode van 24 mei tot en met 3 juni 2018 vindt de befaamde zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart Maastricht voor de 55e keer plaats. In de vroege Middeleeuwen als bedevaart naar het graf van Sint Servaas in Maastricht gestart en heden ten dage uitgegroeid tot een verrassend religieus en cultureel festival, van nationale en euregionale betekenis.

Tijdens dit grootse evenement brengen Toneelgroep Maastricht en de philharmonie zuidnederland een speciaal muziektheatraal programma in de Koepelkerk in Maastricht. In Barmhart, een nieuwe tekst van Jibbe Willems, kijkt Sint Servaas vanuit zijn graf naar de wereld van nu. De godvruchtige bisschop uit de 4e eeuw wordt in onze tijd aanbeden als een heilige. Wat is er gebeurd tussen toen en nu? Hoezeer is de wereld veranderd? En in hoeverre is de mens hetzelfde gebleven? Met barmhartige blik spreekt Servaas vanuit zijn graf de mensen anno 2018 toe. De philharmonie zuidnederland speelt Pergolesi’s Stabat Mater, een van de allermooiste staaltjes muzikale barmhartigheid. 

De tekst Barmhart is geschreven door Jibbe Willems. Deze tekst is op vrijdag 1 juni 2018 gelezen door Servé Hermans. U kunt Barmhart hier nalezen.

1 juni 2018

Publieksreacties

De tekst Barmhart is geschreven door Jibbe Willems. Deze tekst is op vrijdag 1 juni 2018 gelezen door Servé Hermans. U kunt Barmhart hier nalezen.

CREDITS

spel: Servé Hermans
tekst: Jibbe Willems
dirigent: Jos van Veldhoven
sopraan: Kristina Bitenc
alt: Helena Rasker
in coproductie met: philharmonie zuidnederland