Lentekus

Toneelgroep Maastricht deelt Lentekusjes uit

We snakken er allemaal naar en het is bijna zover. De lente komt eraan. Toneelgroep Maastricht viert dat met Lentekus. Vanaf zondag 21 maart deelt Toneelgroep Maastricht zes ochtenden lang bij zonsopgang gratis lentekusjes uit. Lentekus, gemaakt door Zorba Huisman, is een serie van zes korte filmpjes. Zes acteurs dragen een korte monoloog of stukje poëzie voor die in het teken staan van het aanbreken van het nieuwe seizoen. 

Bestaande en nieuwe teksten
Acteurs Violet Braeckman, Joes Brauers, Nick Renzo Garcia, Zorba Huisman, Luka Kluskens en Michel Sluysmans dragen bestaande en nieuwe teksten voor die raken aan de lente. Aan het aanbreken van een nieuwe tijd en aan hoop. De teksten zijn van Vasalis Pessoa Ziya Movahed, Eva van Kleef en Maria Marbus.  De filmpjes worden opgenomen in regie van Zorba Huisman. 

Zorba Huisman: “Hoe mooi is het om mensen in deze tijden een klein cadeautje te geven? Met Lentekus maak ik korte poëtische miniaturen op film. Een mix van theater en film, een mix van bekende en opkomende acteurs en een mix aan teksten. Ik gebruik bestaande teksten van bijvoorbeeld Dimitri Verhulst en Vasalis, maar er zijn ook acteurs die nieuw geschreven teksten voor dit project voordragen. Een mooie kruisbestuiving die iemands dag kunnen kleuren en voor een korte tijd op een andere manier naar de wereld laat kijken. Net zoals de lente.”

De Volkskrant: "Het zijn stuk voor stuk fraaie, fijne miniaturen." Lees hier de volledige recensie

Zorba Huisman
Zorba Huisman studeert dit jaar af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Sinds januari 2021 is Zorba Huisman als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht in het kader van haar talentontwikkelingstraject. Ze regisseert haar eigen producties en wordt daarbij op artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair gebied ondersteund door de medewerkers van het gezelschap. Naast theater regisseert Zorba ook film. Ze heeft twee documentaires op haar naam staan: Claiming to be the Original (2018) en Brieven aan de Hemel (2020). De laatste is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021.

Zomerkus
Er komt een vervolg op Lentekus: Zomerkus. Meld je alvast aan!

21 - 26 maart 2021

Credits

Tekst: Vasalis, Pessoa Ziya Movahed, Eva van Kleef, Maria Marbus
Spel: Violet Braeckman, Joes Brauers, Nick Garcia, Luka Kluskens, Michel Sluysmans
Idee en regie: Zorba Huisman
Camera: Bjorn Frins