Een meeuw

Weinig verhaal, en heel veel liefde
do 3 mrt ’22 - za 4 jun ’22
do 3 mrt
-
za 4 jun

Voorjaar 2022 zetten schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van één van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse en Tim Helderman vormen het ensemble in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet. 

Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin, wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Konstantin droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019) brengen Pfeijffer en Sluysmans in 2022 met Een meeuw een moderne interpretatie van één van de bekendste toneelklassiekers. Een meeuw wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, maar vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

3 maart - 4 juni 2022

Regisseur Michel Sluysmans over Een meeuw
Artistiek directeur Michel Sluysmans regisseert Een meeuw: “Hoe mooi ik Tsjechovs origineel ook vind, ik wilde het niet één op één ensceneren. Het voelde hier en daar wat gedateerd aan (dat mogen we het stuk zelf overigens niet kwalijk nemen, het is meer dan 100 jaar oud). Sommige rollen vond ik te weinig uitgewerkt, andere rollen weer overbodig. En ik vond het einde zo teleurstellend. Tsjechovs stuk eindigt met een pistoolschot, maar wat gebeurt er daarna? Ik ging De Meeuw van Tsjechov steeds meer zien als een uitnodiging om een nieuw stuk te maken dat weliswaar zeer op het origineel is geïnspireerd, maar dat de vrijheid neemt nieuwe afslagen te nemen. Een bewerking waarin we de schoonheid van het origineel kunnen extrapoleren, waarin we de humor kunnen opfrissen, waarin rollen worden samengevoegd of uitgebreid. Die bewerking heet Een Meeuw en is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer.” 
Lees verder


Uit de pers

De pers over Noem het maar liefde (2019)
‘Een feest van een voorstelling’ ***** De Volkskrant
‘Een eclectische kijk op liefde en verlangen’ **** NRC Handelsblad
‘Zeldzaam geslaagd, alles klopt’ ***** Scènes.nl

De pers over Peachez (2019)
‘Beste voorstelling van het jaar’ ***** Elsevier
‘Een serene, bijna abstracte regie van Michel Sluysmans’ **** De Volkskrant
‘Een bloedmooie ode aan de liefde’ **** Holland Media Combinatie

 

Credits

Spel Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse, Tim Helderman
Tekst Ilja Leonard Pfeijffer 
Regie Michel Sluysmans
Decorontwerp Michiel Voet
Lichtontwerp Bart van den Heuvel
Kostuumontwerp Sabine Snijders
Muzikale leiding Elisabeth De Loore
Dramaturgie Paul Slangen
Regie assistentie Britt Mooren
1e inspeciënt Sem Jongen

OustFaust én Een Meeuw: premièreweekend in Limburg op 5 en 6 maart 2022
Toneelgroep Maastricht en Het Nationale Theater  beleven op zaterdag 5 en zondag 6 maart samen een premièreweekend in Limburg met twee moderne klassiekers. Op zaterdag is Het Nationale Theater aan de beurt met OustFaust in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. OustFaust is een duizelingwekkend en muzikaal nieuwe Faust van regisseur Theu Boermans en de Vlaamse schrijver Tom Lanoye. Met Romana Vrede in de rol van Faust en Mark Rietman als Mefisto staan alle verhoudingen op scherp. Op zondag 6 maart gaat Een meeuw van Toneelgroep Maastricht in première in Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Een meeuw is een vernieuwde en sprankelende versie van Tsjechovs De meeuw. Geregisseerd door Michel Sluysmans en geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, met Wendell Jaspers en Thijs Römer in de hoofdrollen.