Herfstkus

Toneelgroep Maastricht deelt Herfstkusjes uit

Een nieuw seizoen is in zicht! De herfst komt eraan en dat betekent Herfstkus, een nieuwe serie van zes korte filmpjes van Zorba Huisman. Zes ochtenden lang bij zonsopgang deelt Toneelgroep Maastricht gratis Herfstkusjes uit. Zes acteurs, waaronder Bert Luppes en Jouman Fattal, dragen in een monoloog korte teksten of poëzie voor. Alle teksten staan in het teken staan van het aanbreken van het nieuwe seizoen. Het publiek kan zich hiervoor online opgeven tot en met 19 september. Men ontvangt vervolgens vanaf dinsdag 21 september zes ochtenden bij zonsopgang een Herfstkus via de mail.

Herfstkus is de opvolger van de succesvolle Lentekus en Zomerkus. Zorba Huisman: “Met Lentekus en Zomerkus wilde ik de dag kleuren, mensen voor een kort moment laten stilstaan en anders naar de wereld laten kijken. Dat is gelukt! We kregen heel veel ontroerende en enthousiaste reacties. In Herfstkus brengen acteurs Bert Luppes, Jouman Fattal, Lukas Bulteel, Camilla Siegertsz, Fjodor Jozefzoon en Claire Hordijk teksten van Vasalis, Michaelis, Rutger Kopland en ook een aantal nieuwe teksten, speciaal geschreven voor deze Herfstkus. 

Zorba: “Herfst is het seizoen waar ik het meest van houd. Deze tijd van het jaar brengt de mooiste kleuren met zich mee. De onvoorspelbaarheid van het seizoen zorgt voor prachtige verrassingen; zoals een verlate zomerzon die langzaam verdwijnt of gouden bladeren die je plots overspoelen op een onverwacht moment. De herfst zorgt voor momenten van melancholie, reflectie en romantiek en de teksten van Herfstkus sluiten daar naadloos op aan: rakende woorden, gebracht door geweldige acteurs die ons laten stilstaan bij dat wat er om ons heen gebeurt. ”

Publieksreacties op Lentekus en Zomerkus
"Dank voor een week met zomerkussen. Ik heb daar erg van genoten, kleinoden in een prachtige (filmische) vormgeving en presentatie."
"Prachtig. Mooi en intens voorgedragen. Een ode aan de liefde. Geweldige vertaling."
"Dank jullie wel voor dit mooie gebaar. Hopelijk wordt dit een traditie, misschien ook wel in herfst en winter?!"

De pers over Lentekus
Volkskrant: ‘… een korte monoloog of stukje poëzie over het nieuwe seizoen, voorgedragen door een acteur, sober en stijlvast geregisseerd door het jonge multitalent Zorba Huisman (24).’
‘Liefdevolle, intieme portretten zijn het’.

 

vanaf 21 september 2021

Zorba Huisman studeert dit jaar af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Sinds januari 2021 is Zorba Huisman als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht in het kader van haar talentontwikkelingstraject. Ze regisseert haar eigen producties en wordt daarbij op artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair gebied ondersteund door de medewerkers van het gezelschap. Naast theater regisseert Zorba ook film. Ze heeft twee documentaires op haar naam staan: Claiming to be the Original (2018) en Brieven aan de Hemel (2020). De laatste is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021. 

Credits

Met 
Jouman Fattal – Wandeling in de Herfst van M. Vasalis
Claire Hordijk – Het hebben van plaats van Hester Knibbe
Camilla Siegertsz – tekst van Deborah de Haas 
Bert Luppes – tekst van Peter Verhelst
Fjodor Jozefzoon – Eindelijk verlost van Hanny Michaelis
Lukas Bulteel – Het is stil van Olivier M. Herter

Concept en regie
Zorba Huisman

Cameravoering
Coen Leuven