Scènefoto De Bokkenrijders, foto Bjorn Frins

De bokkenrijders - studenten Fontys Academie

wo 8 jun ’22 20:00
wo 8 jun ’22
20:00
  • wo 8 jun ’22
    20:00
    Bordenhal, Plein 1992-15, 6221 JP, Maastricht
    Bordenhal Maastricht

Onder de vleugels van Toneelgroep Maastricht hebben zes tweedejaars studenten Docerend Theatermaker aan de Fontys Academie voor Theater in Tilburg gewerkt aan een voorstelling rondom de mythe van de bokkenrijders. De regie is in handen van Sander van Egmond. Deze montagevoorstelling is een nieuwe samenwerking tussen het Limburgse toneelgezelschap en de Fontys Academie voor Theater.

Regisseur Sander van Egmond werkte negen weken lang met zes studenten aan een voorstelling rondom de mythe van de bokkenrijders. De studenten doen, individueel en in groepjes, onderzoek naar de verschillende verhalen rondom de Bokkenrijders. Al snel blijkt het meer over henzelf te gaan dan de Limburgse mythe. Wie waren de Bokkenrijders nu echt?! Het resultaat is een absurde montagevoorstelling waarbij de mythe op humoristische wijze van verschillende kanten wordt belicht. Tragische scènes wisselen zich af met musicalnummers. 

Sander van Egmond: “De Fontys Academie voor Theater klopte bij Toneelgroep Maastricht aan met de vraag of zij studenten konden begeleiden bij het maken van een nieuw project. Aan mij als theatermaker de eer om het project te begeleiden. We kozen voor de bekende legende van de bokkenrijders. Tijdens het onderzoek naar de mythe van de bokkenrijders kwamen we er achter dat feit en fictie slecht van elkaar te onderscheiden zijn. De machthebbers uit die tijd, zoals de kerk, creëerden angstaanjagende verhalen. Arme burgers die uit noodzaak moesten stelen, werder weggezet als duivelse bokkenrijders. Vandaag de dag zijn er, net als toen, machthebbers die willens en wetens de werkelijkheid verdraaien. De studenten geven hun eigen perspectief op de mythe van de bokkenrijders en leggen de verbinding met het heden. Het belooft een doldwaze montagevoorstelling te worden die de studenten van Fontys vooral zelf hebben gemaakt.”

Het toonmoment was op woensdag 8 juni 2022 om 20.00 uur in Bordenhal Maastricht. 

Met: Jip Kraak, Okke van Lieshout, Mazen Ibrahim, Esther Burggraaff, Dwight Heitzer en Sophie van Heusden.

8 juni 2022