beeld: Joost Milde

KOSMOS (14+)

Over waarom we zo kijken naar het verschil

KOSMOS is de nieuwe theater-in-de-klasvoorstelling van Toneelgroep Maastricht en Het Laagland. Deze voorstelling wordt in de klassen van het voortgezet onderwijs gespeeld en is niet openbaar. 

Van de makers van PUSSY

Als je ‘s avonds naar boven kijkt, naar die prachtige kosmos vol sterren, voel je dan ook zo’n rust? Feit: kosmos betekent ‘orde’. Daarboven, in het heelal, is er orde. Maar ‘hier beneden’ rommelt het. Hier op aarde vallen mensen steeds vaker over elkaars verschillen. Met gestrekt been en de nodige porties verbaal geweld worden vriendschappen verbroken. 

Marcos en Sebas zijn vrienden. Soulmates. Gelijkgestemden. Maar wat als Marcos een oude foto ziet, waarin Sebas volledig is uitgedost als zwarte Piet? “WTF, Sebas?” 
Je bent voor of tegen zwarte Piet, toch? Je moet wel kiezen! Je bent gelovig of ongelovig, vleeseter of veganist, links of rechts. Iets er tussenin, dat kan niet! Want ze zijn vrienden…toch? 

Dit is een voorstelling die bevraagt waarom we niet méér kijken naar onze overeenkomsten, in plaats van naar onze verschillen. Waarom presenteren we onze meningen als keiharde feiten? Waarom denken we – nog steeds – in hokjes en zijn we trots als iemand op het vwo zit en teleurgesteld als iemand vmbo doet? 

KOSMOS is een interactieve, muzikale en eigentijdse voorstelling. Acteurs Marcos Valster da Costa Ferreira en Sebas van der Donk vertellen persoonlijke verhalen, zingen liedjes, stellen vragen aan elkaar én aan de klas. Filosofisch, maar niet zweverig. Confronterend, maar respectvol. Energiek theater dat hopelijk óók rust geeft, precies zoals de kosmos.

1 maart - 2 juni 2023

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR DE SCHOLEN

Speelperiode:
1 maart t/m 21 april 2023
8 mei t/m 2 juni 2023
vanaf klas 2

Duur: minimaal 45 min. inclusief nagesprek 
Kosten: 250 euro per klas en korting vanaf 6 voorstellingen. Wij accepteren CJP Cultuurkaart.

Info & boeken: renee@hetlaagland.nl

Bekijk onze thema's