beeld: Joost Milde

KOSMOS (14+)

Over waarom we zo kijken naar het verschil
Theater in de klas

De Theater in de Klas productie Kosmos, die eerder dit voorjaar met veel succes werd opgevoerd door acteurs Marcos Valster da Costa Ferreira en Sebas van der Donk op middelbare scholen in Limburg, maakt een comeback! Vanaf 3 oktober tot en met 30 november kunnen leerlingen in het voortgezet onderwijs opnieuw genieten van deze voorstelling. Op 28 november 2023 is er een openbare voorstelling in Parkstad Limburg Theaters.

Van de makers van PUSSY

Als je ‘s avonds naar boven kijkt, naar die prachtige kosmos vol sterren, voel je dan ook zo’n rust? Feit: kosmos betekent ‘orde’. Daarboven, in het heelal, is er orde. Maar ‘hier beneden’ rommelt het. Hier op aarde vallen mensen steeds vaker over elkaars verschillen. Met gestrekt been en de nodige porties verbaal geweld worden vriendschappen verbroken. 

Marcos en Sebas zijn vrienden. Soulmates. Gelijkgestemden. Maar wat als Marcos een oude foto ziet, waarin Sebas volledig is uitgedost als zwarte Piet? “WTF, Sebas?” 
Je bent voor of tegen zwarte Piet, toch? Je moet wel kiezen! Je bent gelovig of ongelovig, vleeseter of veganist, links of rechts. Iets er tussenin, dat kan niet! Want ze zijn vrienden…toch? 

Dit is een voorstelling die bevraagt waarom we niet méér kijken naar onze overeenkomsten, in plaats van naar onze verschillen. Waarom presenteren we onze meningen als keiharde feiten? Waarom denken we – nog steeds – in hokjes en zijn we trots als iemand op het vwo zit en teleurgesteld als iemand vmbo doet? 

Kosmos is een interactieve, muzikale en eigentijdse voorstelling. Acteurs Marcos Valster da Costa Ferreira en Sebas van der Donk vertellen persoonlijke verhalen, zingen liedjes, stellen vragen aan elkaar én aan de klas. Filosofisch, maar niet zweverig. Confronterend, maar respectvol. Energiek theater dat hopelijk óók rust geeft, precies zoals de kosmos.

Kosmos is een co-productie van Het Laagland en Toneelgroep Maastricht.

Volg Sebas en Marcos tijdens hun torunee langs de klaslokalen via Instagram.

1 maart - 30 november 2023

Onderdeel van

Publieksreacties

“Er wordt altijd anders naar ons gekeken omdat we VMBO’ers zijn. Door jullie voel ik me daarin niet alleen” Leerling Sophianum

“Een belangrijke boodschap, zeker voor mensen van kleur. Super goed dat jullie dat geluid durven te laten horen” Leerling Bernard Lievegoed Maastricht

“Goed dat jullie in de voorstelling zeggen dat het gaat om luisteren naar elkaar” Leerling Kunsthumaniora Hasselt

PRAKTISCHE INFORMATIE VOOR DE SCHOLEN

Speelperiode:
1 maart t/m 21 april 2023
8 mei t/m 2 juni 2023
3 oktober t/m 30 november 2023
vanaf klas 2

Duur: minimaal 45 min. inclusief nagesprek 
Kosten: 250 euro per klas en korting vanaf 6 voorstellingen. Wij accepteren CJP Cultuurkaart.

Info & boeken: renee@hetlaagland.nl

Bekijk onze thema's