Yasmin Shkair en Tala Braik, Foto Bjorn Frins

Podcast Ik ben hier

Drie intieme en persoonlijke gesprekken met nieuwkomers uit de regio Maastricht

Hertog Zout en Toneelgroep Maastricht lanceren op dinsdag 29 juni 2021 de podcast Ik ben hier. Een podcast waarin Letizia Rompelberg, artistiek leider van Hertog Zout, in gesprek gaat met vier nieuwkomers uit de regio van Maastricht. In de podcast vertellen zij over hun leven en wat hen heeft doen besluiten hun geboortegrond te verlaten. Ik ben hier is een coproductie van Hertog Zout en Toneelgroep Maastricht en te beluisteren via de bekende streamingplatforms zoals Spotify en Apple podcasts en op de website van Hertog Zout.

"Ik heb er eigenlijk nog nooit op deze manier over gepraat. En het is zo belangrijk voor mij. Ik voel dat ik wil dat iedereen dit weet. Jij bent mijn stem. Deze podcast geeft mij een stem om dit te zeggen”. Dit zijn de woorden van nieuwkomer Wessam Al Halabi (36) tegen Letizia Rompelberg na een intens interview van 2,5 uur. Zijn verhaal is één van de drie verhalen die in de podcast IK BEN HIER te beluisteren zijn. Naast Wessam vertellen ook Hamada Aljarrah (23), Yasmin Shkair (46) en Tala Braik (17) hun verhaal.

Op een intieme en persoonlijke manier komt de luisteraar meer te weten over het leven van de nieuwkomers en wat hen heeft doen besluiten hun geboortegrond te verlaten. De reis die hiermee gepaard ging was niet gemakkelijk. Hamada: “Ik moest eerst uitzoeken welke smokkelaars eerlijk zijn. Of ja, eerlijk. Een soort van eerlijk”. Zo beloofde de smokkelaar van Wessam maximaal 35 mensen op zijn boot. Het werden er 65. De podcast gaat ook over het leven in Nederland. Yasmin: “Ik wil graag meer Nederlandse vrienden, zodat ik kan begrijpen wat zij in hun hart voelen. Ik hoop dat ik over een paar jaar zo goed Nederlands spreek dat ik het daarover kan hebben”.

CREDITS

Concept, tekst: Letizia Rompelberg
Deelnemers: Wessam Al Halabi, Hamada Aljarrah, Yasmin Shkair en Tala Braik
Opnames/audio: Bram Schouw - Studio Solo
Powered by: Toneelgroep Maastricht

Hertog Zout & Toneelgroep Maastricht
Hertog Zout speelt échte verhalen; persoonlijk, universeel en authentiek. Hertog Zout maakt onder andere voorstellingen over actuele onderwerpen met spelers die daar middenin staan. Toneelgroep Maastricht is een van de grote nationale toneelgezelschappen. Het gezelschap maakt persoonlijke voorstellingen waarin menselijkheid en kwetsbaarheid centraal staan. Door de verhalen te vertellen van de mensen die in de regio leven, maakt het gezelschap een verbinding met de grond waarop ze gevestigd is.