Hanne Arendzen, Wendell Jaspers en Mark Rietman. Foto's Bjorn Frins en Isabel Sanchez Olid.

BV Vastgoed

Van David Mamet
Meeslepende komedie over geld, bedrog en wanhoop
vr 7 mrt ’25 - do 29 mei ’25
vr 7 mrt ’25
-
do 29 mei ’25

Toneelgroep Maastricht brengt met BV Vastgoed een hedendaagse bewerking van David Mamet’s verfilmde klassieker Glengarry Glen Ross. Michel Sluysmans regisseert deze zwarte komedie waarin mensen wanhopig strijden voor hun baan en bestaan in een wereld die draait om geld. Jibbe Willems maakt een gloednieuwe vertaling.

BV Vastgoed
Op het makelaarskantoor BV Vastgoed  worden de medewerkers door de directie onderworpen aan een verkoopwedstrijd. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. Dit zorgt ervoor dat er een strijd ontstaat waarin alleen de sterkste overleeft. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een wanhopige arena van mensen die worden gedwongen winnaars te zijn ten koste van verliezers. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize en ontving lovende recensies.

Regie en vertaling
Na de theaterhits Augustus: Oklahoma (2024) en De Kersentuin (2023) regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Mamet schreef zijn stuk in 1982, aan het begin van het neoliberale tijdperk. Meer dan 40 jaar later loopt dat tijdperk op zijn laatste benen. In de vertaling van Jibbe Willems wordt BV Vastgoed een hilarisch en droefgeestig portret van mensen die vastzitten in een wereld die ze zelf hebben helpen creëren. Een eenzame wereld die draait om geld, een lege wereld waarin egoïsme wordt beschouwd als een voorwaarde voor succes en altruïsme als een zwakte. Want wie niet eet, die wordt gegeten.

7 maart t/m 29 mei 2025

CREDITS

Hanne Arendzen

Actrice

Ozan Aydogan

Acteur

Rogier in 't Hout

Acteur

Myrthe Huber

Actrice

Wendell Jaspers

Actrice

Mark Rietman

Acteur

CREDITS

Met Hanne Arendzen, Wendell Jaspers, Mark Rietman, Rogier in ’t Hout, Myrthe Huber, Ozan Aydogan, Paul Slangen/Michel Sluysmans
Tekst David Mamet, vertaald door Jibbe Willems
Regie Michel Sluysmans