Foto Thomas Segers

Ik Ben Hier

Auditieve theaterwandeling door de ogen van nieuwe Maastrichtenaren

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Sta jij wel eens stil bij het verhaal van een ander? Welke reis iemand heeft gemaakt om tot hier te komen, en wat diegene onderweg heeft meegemaakt?
De voorstelling Ik Ben Hier neemt je mee door Maastricht. Onderweg vertellen nieuwe inwoners van de stad hun verhaal, aan jou. Over hun jeugd, oorlog, onderweg zijn, angst, verlies, hoop, liefde en het leven in Maastricht.

Verhalen over vluchtelingen in de media lijken soms abstract en ver weg. Met Ik Ben Hier worden de verhalen concreet en invoelbaar voor mensen zonder migratie achtergrond. De spelers zijn geen acteurs, maar ervaringsdeskundigen die hun eigen verhaal vertellen in een artistieke context. Op een intieme en persoonlijke manier kom je meer te weten over hun leven en de reis die ze noodgedwongen gemaakt hebben. Ik Ben Hier is de vierde versie van deze theaterwandeling. Eerdere edities vonden plaats in Rotterdam (2022), Breda (2021) en Oss (2019).

Michel Sluysmans, directeur Toneelgroep Maastricht: “Ik ben hier is voor Toneelgroep Maastricht een mooie volgende samenwerking met theatermaakster Letizia Rompelberg en haar gezelschap Zout. Als het goed is gaat theater altijd over het echte leven. Letizia zoekt de grenzen op van die gedachte en toont het publiek echte levens, van echte mensen, met echte verhalen in een theatrale context. Dat is belangwekkend, aangrijpend en herkenbaar. Het laat ons op een andere manier kijken naar onszelf en de mensen om ons heen.” 

“Toen ik aankwam in Nederland, ik dacht, ik ga gewone Nederlanders zien. Blonde, witte, lange mensen. Maar hier zijn allemaal verschillende mensen, allemaal verschillende kleuren en culturen. Ik was verbaasd, maar ik vond het wel mooi.”

“En toen begon de oorlog in 1991. Waar was jij in 1991, weet je dat jaar nog? Voor mij is 1991 het begin van mijn nieuwe leven. Daar had ik niet om gevraagd, maar toch gebeurde het.”

20 - 29 september 2024

Reacties

Theaterkrant over Ik Ben Hier (Breda) (keuze van de criticus):
“Het woord vluchteling, gelukszoeker of statushouder is zo uitgehold dat je makkelijk vergeet dat er een mens van vlees en bloed achter schuilgaat. In Ik Ben Hier kan je niet om die mens heen. De wandeling neemt je mee naar de achterkant, naar de binnenkant van die mens. Wij komen uit twee verschillende werelden, zegt een stem. We zullen elkaar nooit kunnen begrijpen. Maar dat jij hier bent en het probeert, dat is al heel veel waard.”

Johanna, deelnemer Ik Ben Hier (Rotterdam)
"Wat ik belangrijk vind aan Ik Ben Hier is dat het mij de mogelijkheid bood om mensen te raken, en hen te doen begrijpen dat we thuis een leven hadden. Maar dat we dit leven, zonder dat we het wilden, achter hebben moeten laten. Desondanks zijn we gemotiveerd om hier een bestaan met een doel op te bouwen."

Bezoeker Ik Ben Hier (Rotterdam)
“Extra krachtig door de drukke stad met mensen, het kan iedereen zijn met zo’n verhaal”

Over Zout
Zout maakt theater over maatschappelijke onderwerpen met spelers die daar middenin staan. In de voorstellingen worden persoonlijke verhalen verteld, door mensen die het zelf meemaken of meegemaakt hebben. Door de artistieke context waarin dit gebeurd, zorgen onze voorstellingen en performances voor een intieme en universele ervaring.

Speeldata
Ik Ben Hier vindt plaats op onderstaande dagen en tijden:
Vr 20 & vr 27 september, vertrektijden 19.30 uur, 20.00 uur
Za 21 & za 28 september, vertrektijden 15.30 uur, 16.00 uur, 19.30 uur, 20.00 uur
Zo 22 & zo 29 september, vertrektijden 12.00 uur, 12.30 uur, 15.30 uur, 16.00 uur
Duur van een wandeling is ongeveer 90 minuten.
Startpunt is Theater aan het Vrijthof, eindpunt is Theater de Bordenhal.
De ticketverkoop start op 15 juli.

CREDITS

Artistieke leiding en regie: Letizia Rompelberg
Co-regie: Marjolein Frijling
Projectmanagement en regieassistentie: Diede Roffelsen
Sounddesign: Bram Schouw
Marketing: Arjette van Gorsel
Ik Ben Hier is een productie van Zout, in co-productie met Toneelgroep Maastricht.
Met dank aan Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultuurmakers Maastricht, Stichting Trajekt en Stichting Wereldwijd.