Zomerkus

Toneelgroep Maastricht deelt Zomerkusjes uit

Na het succes van Lentekus vieren we de zomer met Zomerkus. Vanaf maandag 21 juni 2021 deelt Toneelgroep Maastricht zes ochtenden lang bij zonsopgang gratis zomerkusjes uit. Zomerkus, bedacht en gemaakt door Zorba Huisman, is een serie van zes korte filmpjes. Zes acteurs dragen in een monoloog korte teksten of poëzie voor die in het teken staan van het aanbreken van het nieuwe seizoen.

Groot succes

Zorba Huisman: “Met Lentekus wilde ik de dag kleuren, mensen voor een kort moment laten stilstaan en anders naar de wereld laten kijken. Dat is gelukt! We kregen heel veel ontroerende en enthousiaste reacties van het publiek. Dus natuurlijk komt er met het aanbreken van het nieuwe seizoen een Zomerkus.

Acteurs Tara Hetharia, Hélène Vrijdag, Hélène Devos, Chris Peters, Giovanni Brand en Walid Benmbarek brengen teksten van M. Vasalis, Hélène Vrijdag, Eva van Kleef, William Shakespeare en Rutger Kopland. Zorba: “Stuk voor stuk zijn het bijzondere teksten die weten te raken. Van de klassieken tot speciaal geschreven voor dit project: Elk van hen toont de weerslag van de zomer, van het aanbreken van een nieuwe tijd. Via dromen, momentopnames, liefdesverklaringen en terugblikken kijken we hoopvol naar het aanbreken van de zomer. “ 

De pers over Lentekus

Volkskrant: ‘… een korte monoloog of stukje poëzie over het nieuwe seizoen, voorgedragen door een acteur, sober en stijlvast geregisseerd door het jonge multitalent Zorba Huisman (24).’ ‘Liefdevolle, intieme portretten zijn het’. 

 Zorba Huisman

Zorba Huisman studeert dit jaar af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Sinds januari 2021 is Zorba Huisman als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht in het kader van haar talentontwikkelingstraject. Ze regisseert haar eigen producties en wordt daarbij op artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair gebied ondersteund door de medewerkers van het gezelschap. Naast theater regisseert Zorba ook film. Ze heeft twee documentaires op haar naam staan: Claiming to be the Original (2018) en Brieven aan de Hemel (2020). De laatste is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021.  

21 - 26 juni 2021

Publieksreacties

"Dank voor een week met zomerkussen. Ik heb daar erg van genoten, kleinoden in een prachtige (filmische) vormgeving en presentatie." kees deenik (28-6-21)

"Dank jullie wel voor die prachtige seizoenskussen. Gelukkig komen er nog 2 deze zomerweek." Eveline (24-6-21)

"Goedemorgen, Wat een prachtige voordracht!! Ik zou graag de dichtbundel kopen waaruit de gedicht komt. Weten jullie misschien welke dat dat is? Hartelijk dank voor deze inspiratie!!" Milou (24-6-21)

"Prachtig. Mooi en intens voorgedragen. Een ode aan de liefde. Geweldige vertaling." Gijs van Elk (22-6-21)

"Dank jullie wel voor dit mooie gebaar. Hopelijk wordt dit een traditie, misschien ook wel in herfst en winter?!" Marijke (21-6-21)

Credits

Spel: Tara Hetharia, Hélène Vrijdag, Hélène Devos, Chris Peters, Giovanni Brand en Walid Benmbarek
Teksten: M. Vasalis (pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans), Hélène Vrijdag, Eva van Kleef, William Shakespeare en Rutger Kopland
Idee en regie: Zorba Huisman
Videoproductie: Bjorn Frins