Zorba Huisman

Regisseur, talentontwikkeling

Zorba is in het kader van een talentontwikkelingstraject als regisseur lid van het artistieke team van Toneelgroep Maastricht. Ze maakt haar eigen producties en wordt daarbij geadviseerd (artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair) door het gezelschap.

In maart 2021 regisseerde ze Lentekus. Een serie van zes korte filmpjes in het teken van het aanbreken van het nieuwe seizoen. Lentekus werd aan het begin van de nieuwe seizoen opgevolgd door Zomerkus, Herfstkus en Winterkus

Sneak Peak
Op dinsdag 1 november 2022 is Zorba Huisman te gast tijdens Sneak Peeks in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Tijdens Sneak Peeks presenteren jonge talenten die zijn verbonden aan VIA Zuid hun werk aan het publiek. Zorba presenteert deze avond haar nieuwe monoloog Een stad voor bij de stad met Luka Kluskens en Abel Hermans, daarnaast toont Zorba haar documentaire Claiming to be the Orginal, haar mini documentaire Emergo en laat ze twee Kussen, poëtische voordrachten, zien die ze ontwikkelde voor Toneelgroep Maastricht. Ze sluit de avond af met een nagesprek en haar toekomstplannen.

Zorba
Zorba Huisman (1996) studeerde in 2021 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht.
Ze heeft twee documentaires op haar naam staan. Claiming to be the Original (2018), een persoonlijk portret over hoe haar moeder die de klassieke gitaar noodgedwongen moest ruilen voor iets anders. In Brieven aan de Hemel (2020) spreekt ze met de zeven kinderen van haar opa, kunstschilder Aad de Haas, en voegt daarmee een nieuwe vertelling over haar opa toe aan het pallet. Brieven aan de Hemel is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021.