Zorba Huisman

Regisseur, talentontwikkeling

Zorba Huisman maakt in het kader van een talentontwikkelingstraject haar eigen producties en wordt daarbij geadviseerd (artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair) door het gezelschap.

In maart 2021 regisseerde ze voor het gezelschap Lentekus. Een serie van zes korte filmpjes in het teken van het aanbreken van het nieuwe seizoen. Lentekus werd aan het begin van de nieuwe seizoen opgevolgd door Zomerkus, Herfstkus en Winterkus

Cultura Nova - Longen
Zorba presenteerde haar toneelproductie Longen op Cultura Nova 2023. In de hoofdrollen twee acteurs die eerder bij ons gezelschap te zien waren: Frieda Barnhard (speelde in Vrijdag) en Nick Rodriguez (speelde in De Kersentuin). Longen is het liefdesverhaal van de huidige generatie. Een liefdeskoppel waagt zich aan een vraagstuk dat in deze tijd eerder een gewetensvraag is dan een kwestie van liefde. Zullen we wel of niet een kind op deze wereld zetten? Longen is de eerste theaterproductie van haar Stichting NOX en was te zien van 27 tot en met 31 augustus 2023 in Schunck, Heerlen. Meer info.

Zorba Huisman
Zorba (1996) studeerde in 2021 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze heeft twee documentaires op haar naam staan. Claiming to be the Original (2018), een persoonlijk portret over hoe haar moeder die de klassieke gitaar noodgedwongen moest ruilen voor iets anders. In Brieven aan de Hemel (2020) spreekt ze met de zeven kinderen van haar opa, kunstschilder Aad de Haas, en voegt daarmee een nieuwe vertelling over haar opa toe aan het pallet. Brieven aan de Hemel is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021. Zorba is de oprichter van Stichting NOX. NOX brengt mensen bij elkaar door te investeren in jonge makers die op innovatieve en interdisciplinaire wijze verhalen vertellen die raken aan deze tijd. Tevens is Zorba regieassistent bij ITA. Haar werk wordt gekenmerkt door sterke, esthetische beelden. Museaal van aard, maar altijd strevend naar een vorm die een inhoud draagt en het verhaal versterkt.