8 juli 2023 - In de driedelige podcast Het was Zondag in het Zuiden gaat Eva Custers (Toneelgroep Maastricht) in gesprek met Servé Hermans, de producent en regisseur van de gelijknamige spektakelmusical en met Tom Doesborg, radiojournalist bij L1. Servé praat je bij over de totstandkoming van de musical over de overstromingen van 1993 in Limburg. En Tom, de inspiratiebron van het verhaal, blikt terug op het begin van zijn loopbaan en zijn belevenissen tijdens het hoog water van 1993. Henk Hover (L1) bewerkte deze verhalen en interviews tot een driedelige podcastserie. Daarnaast nodigen Eva en Henk in iedere aflevering creatives en castleden uit om te praten over de muziek, de technische uitdagingen en de verschillende personages.

Aflevering 1
Servé vertelt over zijn inspiratie voor de musical. Tom gaat terug in de tijd en duikt in zijn belevenissen destijds als jonge, net afgestudeerde journalist. De muziek van Rowwen Hèze is de ruggengraat van de musical Het was Zondag in het Zuiden. Eva gaat in gesprek met Tren van Enckevort over het immense songbook van Rowwen Hèze. Actrice Magtel de Laat had de eer om mee te zingen in het speciaal voor de musical geschreven Ma’s water. Zij vertelt over haar musicaldoop.

Aflevering 2
In deze aflevering vertelt Servé over het grootse decor dat hij voor ogen heeft. Ook gaat Eva in gesprek met technisch producent Michiel van der Zijde: hoe komt een dijkdoorbraak tot stand, waar laat je 200.000 liter water, hoe bouw je een locatietheater om tot een plek waar je de Limburgse watersnoodramp van 1993 laat zien. Leon Thommassen, directeur Theater de Maaspoort, vertelt over zijn rol als medeproducent. Tom vertelt het verhaal van de destijds verdwenen burgemeester en hoe hij hem terugvond. En acteur Hein van der Heijden praat met Eva over zijn rol van de verdwenen burgemeester Laurens Ruiters.

Aflevering 3
Servé vertelt over de echte verhalen waar de musical op gebaseerd is en Tom blikt terug op de waterstanden destijds. In de laatste aflevering komen de acteurs aan het woord. Buddy Vedder, Renée van Wegberg en Suus Seegers vertellen over hun rol, over hun liefde voor Limburg en over de muziek van Rowwen Hèze.

Credits
Montage en samenstelling Henk Hover
Interviews en presentatie Eva Custers
Met dank aan Tren van Enckevort, Rowwen Hèze en alle geïnterviewden

Vanaf zaterdag 8 juli te beluisteren via Spotify.

Luister Podcast