Foto Joost Cornet

Inwoners van Limburg vertellen hun verhalen over de overstromingen van 1993 en 1995. Lees hier het verhaal van Jolanda Herfst die met haar collega's de handen uit de mouwen stak. 

“Dat geluid vergeet ik nooit meer”

Verhaal over de wateroverlast in 1993 en 1995

“Ik was destijds werkzaam bij Eurostar, een naaiatelier voor paardrijkleding, gelegen aan de Havenkade in Venlo. Ik woonde toen in Venlo. Het Maaswater trad buiten haar oevers, je zag op de stadsomroep hoe snel het water steeg. Er werden een aantal collega’s gebeld met de vraag om zo snel mogelijk naar het bedrijf te gaan, om alle kleding uit de kelder te verplaatsen naar boven. Nou, dat hebben ze gelukkig goed voor elkaar gekregen.

In 1995 ben ik verhuisd naar Blerick. En toen werd het kerstmis 1995. We hadden die kerstvakantie alvast alle spullen opnieuw naar boven verplaatst. Alles is goed verlopen. Maar ook in Blerick liep het weer vol met Maaswater. Samen met mijn collega liep ik op de Antoniuslaan in Blerick richting de Molenbossen. Onderweg zagen we het bedrijf Van Enckevoort losbreken van de aanliggende panden, want het bedrijf had zijn kelder zo waterafstotend gemaakt dat het ging drijven. Dat geluid vergeet ik nooit meer. Heel veel mensen stonden er ook bij te kijken. Wij liepen door naar de Molenbossen, want ook die flats waren van de buitenwereld afgesloten. Gelukkig was er wel een noodtrap voor de bewoners, zodat ze hun boodschappen konden doen en de honden uitlaten. Maar niet zo leuk voor de bewoners die helemaal boven woonden.

Gelukkig heeft Venlo maatregelen genomen zodat dit niet meer gebeurt, hopen we.

Maar we houden er wel leuke en mooie herinneringen aan over van wat er toen gebeurde met kerstmis 1993/1995.”

Jolanda Herfst

Lees alle verhalen


Wilt u reageren op dit verhaal of wilt u zelf ook een verhaal delen? Mail naar info@toneelgroepmaastricht.nl.