Foto Ben van Duin

Publieksreacties King Lear

"In TheaterVrijthof indrukwekkende King Lear van TgMaastricht gezien servehermans HuubStapel wilfrieddejong e.v.a. Aanrader!" 10-12-18, Theo Bovens (Twitter)

“Wat een geweldige vertolking ! Genoten” 10-12-18, Marly Meulenbrug (FB)

“Geweldige voorstelling... mn vader en ik hebben genoten in Groningen. Veel plezier in Carré!” 3-12-18, Vera Van Der Keur (FB)

“Nog helemaal sprakeloos van King Lear door Toneelgroep Maastricht. Drie uur op het puntje van m’n stoel. Wat een cast, wat een spel! De Schouwburg bomvol en muisstil. Het dreunt nog lang na denk ik.” 2-12-18, Marleen Klooswijk (FB)

“Top! Genoten! Wat een cast, ze maken het ook zeker waar!” 23-11-18, Anke Gaj (FB)

“Een hele goede voorstelling, echt aan te bevelen!” 22-11-18, Willy Otten (FB)

“Deze versie van King Lear is, kortom, een must-see voor iedereen die houdt van een klassiek toneelstuk.” Fragment uit recensie op Kunsthart, 20-11-18, door Eveline van Hilten-Rutten 

“Was bij ons de seizoensopener. Schitterende voorstelling.” 18-11-18, Jean-Marie Mievis (FB)

“Wat een geweldig mooie voorstelling! Proficiat!” 17-11-18, Natacha Hofman (FB)

“Gisteren, 14/11/18 de voorstelling King Lear bezocht in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Wát een boeiende voorstelling heb ik daar gezien, van begin tot einde! In alle opzichten: acteerprestaties, vol van overgave, vormgeving, decor en techniek, live muziek."Dit Moet je meemaken", zeg ik voort. Omdat ikzelf 42 jaar als technicus en belichter in TadP heb gewerkt, loop ik altijd nog even na de voorstelling die ik bekijk naar achter om mijn ex-collega's, voor zover ze er nog werken, gedag te zeggen. Op weg terug naar de foyer loop je dan langs "Dirigentenkleedkamer" (heel dicht bij het toneel). Ik kon het niet nalaten om even op de deur te kloppen en Huub Stapel + Wilfried de Jong, die samen in deze kleedkamer waren te bedanken en te feliciteren met de geweldige voorstelling. Achteraf bedacht ik mijzelf dat ik daarmee alle anderen die aan deze voorstelling mee werken veel te kort heb gedaan. Hulde dus aan alle acteurs, actrices, muzikanten, technici en regie. Ik hoop dat jullie deze King Lear nog met veel succes mogen doorspelen (er zijn nog extra voorstellingen bijgeboekt, las ik).” 15-11-18, Hans Greive (via e-mail)

“Gistermiddag jullie Lear gezien in Rdam. GE.WEL.DIG genoten van spel, teksten, regie, licht en beeld. Spel van Dirk overweldigend mooi. Zeg het hem! Dank dank dank.” 12-11-18, Fred Delfgaauw (via chatbox website)

“Vanmiddag in Rotterdam naar deze voorstelling geweest met twee van mijn pubers (14 en 16). Diep onder de indruk, heerlijk gelachen en een traantje weggepinkt. Prachtig!” 11-11-18, Ruth Van de Wal-Verwoert (FB)

“Gisteravond waren wij in Weert in de unieke gelegenheid "King Lear" voor de tweede keer te zien. In de eerste voorstelling (de première in Maastricht) werden we nog overrompeld door de sfeer, de omlijsting en de plaatjes, kortom door het indrukwekkende karakter van het geheel. Al snel kwamen we tot de conclusie dat we, als liefhebber van dramatische muzikale voorstellingen (Pink Floyd, Genesis, maar ook bijvoorbeeld Aïda, Nabucco en het Requiem van Mozart) blijkbaar ook het omgekeerde weten te waarderen: topdrama met een muzikale omlijsting. Gisteravond werd onze focus verlegd naar de dialogen, de acteerprestaties, de plot, kortom: het drama zelf. Zonder de drive toch maar alles visueel te moeten volgen, konden we bijna onderuitgezakt van het "Stuk Shakespeare" genieten. Vanuit die twee voorstellingen: lof voor elke acteur, niemand uitgezonderd; lof voor de regie, en vooral ook: lof voor degenen die het stuk omlijsten en zienswaardig maken zoals de technici en de decorontwerpers! Chapeau!” 10-11-18, Ilonne en Thijs Mooren, Weert (e-mail)

“Wat een geweldig mooie voorstelling, prachtig !!!” 9-11-18, Martîn Rongen Weert (FB)

“We hebben erg genoten van het gekonkel, verraad en de klaterende taal van King Lear. Een pluim voor de sterrencast!!“ 8-11-18, Anton Kool (via chatbox website)

“... paoh, Toneelgroep Maastricht ... wat hebben jullie mij gegrepen met een mega indrukwekkende King Lear ... hulde en een diepe, diepe buiging aan alle spelers, regisseur, vormgevers ... en Dirk Roofthooft, màn, een mooiere slotmonoloog zag ik nooit !!!” 3-11-18, Marielle Billekens (FB)

“Indrukwekkende voorstelling gezien van Toneelgroep Maastricht! Wow! Gaat dat zien mensen, King Lear is echt een aanrader!” 3-11-18, Steffie Hoeijmakers (FB)

“Allemaal naar het theater naar King Lear van Toneelgroep Maastricht! Met o.a. Huub Stapel & Porgy Franssen (allebei van Flodder), Wilfried de Jong, Dirk Roofthooft, Caro Derkx en vele anderen. Onwijs goeie en indrukwekkende voorstelling en alle acteurs op hun best (y)” 2-11-18, Flodder museum verzameling (FB)

“Woensdagavond in theater Flint  Amersfoort King Lear van TgMaastricht gezien. Geweldige cast met oa: Huub Stapel, Wilfried de Jong (multi talent), Porgy Franssen en Dirk Roofthooft. Indrukwekkende voorstelling. Reist nog tot 12 december door het land.” 01-11-18, Joop Daalmeijer (Twitter)

“King Lear, écht wel voor jongeren”, 1-11-18, Blog door Flo van Dam

“Gisteren genoten van King Lear. Indrukwekkend en roerend. Maar ook grappig. Een top cast! Vol vuur en meesterlijk vakmanschap. In het bijzonder Edgar-Tom...je was hem. “ 28-10-18, Diana van de Wijngaard (via chatbox website)

“In november en december nog enkele keren te zien in Maastricht. Een aanrader! Heftig en zwaar stuk over onrecht, waarheid en liefde maar super gespeeld door Toneelgroep Maastricht.” 26-10-18 Sandra Janssen-Dessart (FB)

“Ik heb King Lear gisteravond in Chassé Theater Breda gezien. Wow! Wow! En nog eens Wow! Ik heb me geen seconde verveeld! Wat een rijk gevulde, dynamische, vloeiende voorstelling... en deze woorden zijn ontoereikend om te beschrijven hoe intens ik heb genoten van Toneelgroep Maastricht. Drie spelers maakten ook schitterende muziek met zang, contrabas, vibrafoon en ander slagwerk. Het voegde veel toe, vergelijkbaar met filmmuziek, maar dan met de kracht van de ruimtelijkheid die je als luisterend toeschouwer ervaart. Ik zat helemaal vooraan en werd vanaf het begin die wereld ingetrokken. Decor en rekwisieten (zoals het berkenbos, dat vanaf het plafond neergelaten werd) waren een lust voor het oog en waren op een grappig creatieve wijze multifunctioneel, een verschijnsel waar ik pas geleden van mocht genieten tijdens een ander theaterstuk (Notre Dame de Paris). De geniale logistiek completeerde het voortreffelijke spel van de Nederlandse en Vlaamse acteurs. Hun mooi, gevarieerd taalgebruik was voor mij als liefhebber van de veelheid aan Nederlandse dialecten en accenten een extra cadeau.” 25-10-18 Deborah Jacobs (FB)

“Top voorstelling. Blijft nog lang nasudderen in je hoofd!” 22-10-18, Willy Otten (FB)

“Begin jaren 60, 90 voorstellingen Lear, als figurant meegedraaid bij de Haagse Comedie: 'hét afscheidstuk van Albert van Dalsum'. Gisterenavond de gehele ploeg zien schitteren in schouwburg Ogterop in Meppel. Ondanks de totaal andere setting, kwamen er veel herinneringen boven ! Dank , dank !” 21-10-18, Ab Frentzen, Meppel (via website)

"King Lear. William Shakespeare schreef het in 1605. Na de tweede wereldoorlog zijn er bijna 30 professionele toneeluitvoeringen in m’n archief opgenomen met LEAR in de titel. De meeste rechtstreeks (opnieuw) vertaald, maar we zagen ook verdergaande bewerkingen. De helft daarvan heb ik mogen zien in verschillende schouwburgen door het land. En een nieuwe maakt ons natuurlijk weer nieuwsgierig.
Nu was het Toneelgroep Maastricht die ons weer een andere aanpak voorzette. Jibbe Willems vertaalde en bewerkte deze Lear in de schaduw van het drama in de familie van Cloucester. De nadruk op deze vader en z’n twee zonen maakte de strijd tussen Lear en z’n drie dochters bijna tot een achterhoedegevecht.
We zaten bijna drie uur op het puntje van onze schouwburgstoel, om maar niets te missen van het decor, de muziek en VOORAL van het heftige spel. Regisseur Servé Hermans slaagde erin om vrijwel alle lijntjes helder te houden, letterlijk in een woud van obstakels en op de puinhopen van onze “beschaving”. Het verhaal van toen, zeker bedoeld om machtswellustelingen eens goed in de schijnwerpers te zetten en om te laten zien dat list en bedrog nooit tot iets moois kan leiden, is een verhaal van nu geworden en gebleven. Op het toneel van Het Park in Hoorn, op nog geen tien meter voor onze neus, hebben we zitten genieten van zoveel energie. Natuurlijk was deze King Lear (Huub Stapel) geen Han Bentz van den Berg en geen Guus Hermus (waar het voor ons begon) geen André van den Heuvel, geen Peter van der Linden, geen Jack Wouterse en geen Max of Hans Croiset, geen Ton Lutz of John Kraaykamp …….Hij was wel de aanleiding om nog eens in de oude archieven te duiken om foto’s en recensies nog eens te bekijken.
“Dat we dat toch hebben mogen meemaken!”
Wat zeker nog lang zal blijven hangen in onze bespiegelingen is de Edgar van Dirk Roofthooft, onnavolgbaar is zijn worsteling en hij is terecht uitgekozen om de volgende koning te zijn. Onze nominatie voor de Arlecchino 2018 – 2019."
20-10-18, Jan de Krijger‎ aan Toneelgroep Maastricht via Facebook berichten.

"Gisteren 18 oktober ben ik met mijn dochter naar deze voorstelling in de Parkschouwburg van Hoorn geweest. Wat ik er van vond? Geweldig. Teksten duidelijk verstaanbaar. Leuke eigentijdse grappen er in verwerkt. Ook de microfoons hadden een aparte rol hier in. Goede achtergrond muziek, heel mooi. Eenvoudig decor, maar wel duidelijk waar deze voor staat, het hield mijn aandacht dan ook goed bij de spelers. Goede rollen. Een uitschieter? Niet echt in die zin dat de rol van de zwerver wel heel apart in dit stuk is neergezet. Dit heb ik na afloop nog aan deze acteur zelf kunnen zeggen. Omdat ik op rij 3 zat was ook de mimiek goed te zien. Mijn complimenten voor allen in dit stuk. Ook voor de mensen achter de schermen." 19-10-18, Leida Buijs (e-mail)

Gisteravond hebben wij gedrieën te Utrecht genoten van jullie spel in King Lear. Complimenten voor diepgang in de emoties, de enscenering en de dictie.” 18-10-18, José van de Griek, Jeanne van Essen, Bob Rueck (e-mail)

“Zoals Toneelgroep Maastricht King Lear ten tonele heeft gebracht laat zien dat Toneelgroep Maastricht een professionele toneelgroep is.” 18-10-18, Carla de Boer (FB)

"prachtige unieke King Lear gezien gisteravond in Agnietenhof Tiel...." 17-10-18, kokkiezuidema (Instagram)

Gisteravond zijn wij naar de voorstelling van King Lear in Zwolle geweest. Prachtig spel, decor, muziek. Modern, maar toch het echte Shakespeare herkenbaar. Goed voor de vele scholieren die in de zaal zaten. Wij hebben hier nu de vraag waar die prachtig muziek (zang) uit komt? Was heel prachtig. We hebben jullie al aanbevolen bij vrienden in het land. Trouwens: mooi dat jullie voornamelijk in de kleineren plaatsen en theaters spelen. In met name Amsterdam denken ze dat alles dáár gebeurd. Maar in de provincie zijn gelukkig ook mooie producties zichtbaar.” 13-10-18, Paulus ten Doeschate en Mimi Hulshof (e-mail)

Noot van de redactie: de muziek is My heart’s in the highlands van Arvo Pärt.

“Een bijzondere prachtige enerverende voorstelling kinglear” 13-10-18, Hans Oosterhaven (Twitter)‏

”Heel veel speelplezier bij acteurs KingLear van toneelgroep Maastricht. Fijn om mee te maken.” 10-10-18, Peter vd Besselaar (Twitter)

“Deze versie van King Lear is, kortom, een must-see voor iedereen die houdt van een klassiek toneelstuk.” Blog door Eveline van Hilten-Rutten 

“Prachtige King Lear! Hele mooie muziek en decors. Belangrijk thema: waar grond/geld en macht in het geding zijn, willen conflicten nog wel eens alsmaar escaleren. Thema van alle tijden, helaas. Ik weet het, merk het her en der helaas.” 9-10-18, Sjaak Evers (Twitter)

‏”Top recensie in De Limburger voor King Lear. Mooi om te lezen dat dit meesterwerk van Serve Hermans deze terechte waardering krijgt. En natuurlijk de lovende kritiek voor het natuurlijke spel van Huub Stapel meesterlijk Proficiat team TgMaastricht” 9-10-18, Sef Thissen (Twitter)

‏“Huub Stapel toont zijn vakmanschap in KingLear van TgMaastricht, maar Dirk Roofthooft slaagt erin de toeschouwer echt te raken. Knappe prestatie.” 9-10-18, Meyke Houben (Twitter)

“Maastrichtenaren, het weergaloze KingLear van TgMaastricht met o.m. HuubWStapel, wilfrieddejong, LouisJAvanBeek van servehermans afgelopen weekend gemist? De voorstelling komt terug in Maastricht, dus je kunt ook nog op 20 en 21 nov. en 10-14 dec!” 8-10-18, Frederiek Lommen (Twitter)

‏“Vanavond naar KingLear geweest. Heftig en zwaar stuk maar weer super gespeeld door Toneelgroep Maastricht” 7-10-18, Sandra Janssen (Twitter)

"Met veel plezier hebben we afgelopen vrijdag genoten van uw voorstelling. Daarbij zeer onder de indruk van de dynamische speelstijl en prachtige teksten. Onze complimenten hiervoor. " 7-10-18, Arnout van Stokkom (e-mail)

"Zonder enige twijfel een absolute aanrader: Toneelgroep Maastricht’s King Lear!!! Was een schitterende voorstelling met daarna een mooi (openings)feest!" 7-10-18, Robert Hogenboom (FB)

“Bravo! Wondermooie voorstelling.” 7-10-18, josroeden (Instagram)

 “Van harte proficiat: na oa. La Superba, Genua, Othello, heb ik in cc Hasselt met King Lear opnieuw kunnen genieten van magistraal theater met kletterend hedendaags taalgebruik en fijnzinnige humor gebracht door een topcast en grootse belichting, setting en heerlijke, sfeervolle live muziek. Wat een krachttoer om het publiek moeiteloos 3u in de ban te houden, ik heb de tijd niet zien voorbijgaan, zo intens kon je samen voelen en (be)leven met de personnages.” 6-10-18, Dominique Vreven (e-mail)

 “Onder de indruk! King Lear door Toneelgroep Maastricht. Huub Stapel, Servé Hermans en de rest van de club: proficiat! Blij dat ik erbij mocht zijn vanavond!” 6-10-18, Henk Hover (Twitter)

“Geweldige voorstelling. Dank dat ik aanwezig mocht zijn” 6-10-18, Jeroen Eijkenboom (Twitter)

“Geweldige voorstelling van kinglear in TheaterVrijthof wat hebben we genoten.” 6-1018, Frank van Buren (Twitter)

"Wij zijn gisteren geweest en het was FORMIDABEL" 6-10-18, Inge Pasmans (FB)

"'t Waor geweldig. Wat 'n schitterend stök"  6-10-18, Dolf Nievergeld (FB)

"Toneelgroep Maastricht proficiat met deze geweldige voorstelling en de 4 **** recensie voor jullie pracht stuk. Wij hebben wel hartelijk gelachen om de brieven en om de oorlogs scène" 7-10-18, Mady van Knippenberg (FB)

“Indrukwekkend. bijzondere vertolking van King Lear” 6-10-18, Carol Maas (6-10-18)

“Enorm genoten vanavond van een super gave King Lear. Top voorstelling.” 2-10-18, Petra Peels-Beunen (FB)

“We keken ‘King Lear’...maar da’s toch nèt ff een tikkie te zwaar...” 2-10-18, GerbieDePerbie (Twitter)

“Een fantastische Shakespeare bewerking, gespeeld door fantastische acteurs. Geen saai moment, geen verveling niets van dat. Alleen maar bewondering en toch wat sympathie voor arme Tom.” 1-10-18, Kyria (Twitter)

“Heb genoten van de voorstelling in Aalst!. Super geacteerd!..” 4-10-18, Francine Van den Steene (FB)

‎”Woensdag gezien in westrand dilbeek - fantastische acteurs - nog zo hedendaags : mensen veranderen niet -  G E N O T E N van begin tot eind." 30-9-18, Patricia Engels (FB)

"Gezien in Capelle aan den IJssel 18 sept met Hans Trentelman was ingetogen prachtig!" 26-9-18, Piet Selie (FB)

“Ik ging kijken, luisteren en beleven in St-Truiden. Top top top theater van Toneelgroep Maastricht.” 25-9-18, Heidi Delwiche (FB)

“Prachtig vanaf de eerste minuut!” 25-9-18, Inge Kooijmans (FB)

"Ik genoot gisteren van een prachtige, boeiende en aangrijpende voorstelling van King Lear! Fantastische muziek, mooi decor en super getalenteerde acteurs op scène! Dank Servé voor de knappe regie! Ik wil de voorstelling nog eens zien!" Christina De Loore, 24-9-19 (FB)

“Vandaag King Lear gezien in Sint-truiden. Schitterend. Boenk erop. Zo geraakt. Dikke dikke proficiat en dankjewel voor deze fantastische avond. Dank je, dank je, dank je.” 24-9-18, Gerrit Jacobs (FB)

“Top avond: Lear in de Leidsche Schouwburg” 21-9-18, Jaap Brüsewitz (FB)

“Vanavond genoten van de voorstelling in het Kennemer Theater in Beverwijk. Een klassiek stuk in een heel apart jasje zonder afbreuk te doen aan het verhaal! We vonden het geweldig!” Hennie de Wit-Kochx, 15-9-18

"Vette theatertip na hun eerste try-out: King Lear met o.m. Huub Stapel, Porgy Fransen en wilfrieddejong ... letterlijk waanzinnig theater, dreunend, licht, zwaar, grappig, verpletterend, top acteurs! Allemaal gaan!" Bas Steman, ‏  15-9-18(Twitter)