9 juli 2023 - Gisteravond, zaterdag 8 juli, zagen de acteurs en de pers het decor van Het was Zondag in het Zuiden voor de eerste keer. De gezichten van de acteurs zeggen genoeg! Michiel van der Zijde, technisch producent, en Uri Rapaport, decor- en lichtontwerp, gaven een rondleiding in het indrukwekkende decor van 50 meter breed en 17 meter hoog. Inmiddels zijn er 30.000 kaarten verkocht voor de spektakelmusical.


Het podium bestaat uit meerdere niveaus met aan de voorkant een bassin waar al het water wordt opgevangen. Vanaf de overkapping boven de tribune gaat het iedere voorstelling regenen. Over water gesproken: iedere avond wordt er 200.000 liter water gebruikt om het hoogwater en de regenval te creëren.

Acteur Buddy Vedder deelde een paar facts en figures:

  • Het water wordt eenmalig uit de waterleiding gepompt. Nadat het water in de voorstelling is gebruikt, wordt het teruggepompt in de acht containers die achter de schermen de staan. Het water is behandeld met biologische middelen om zo een biologische natuurvijver na te bootsen. Het water wordt op milieuvriendelijke wijze gecontroleerd op algen en PH waardes.
  • Achter het podium staat een grote wand. In deze wand hangen drie grote schermen voor videobeelden waarop archiefbeelden en privefilmpjes van de overstromingen te zien zijn. Tijdens de voorstelling worden door een cameraman en -vrouw live beelden gemaakt, die ook op deze schermen worden getoond. De volledige wand bestaat uit projectiedoek. Na de pauze, als het donker genoeg is, kan er geprojecteerd worden.
  • De cast bestaat uit 12 personen, het ensemble uit 6 personen. Zij worden omringd door maar liefst 100 figuranten en koorleden die verdeeld over twee groepen meespelen.
  • De live band bestaat uit 6 personen.
  • Verder op toneel: 1 auto, 1 legerjeep, 12 schapen, 2 bootjes en natuurlijk een 6 meter hoge kerstboom.
  • Drie weken lang is dagelijks door 35 mensen aan het decor en de special effects gewerkt.
  • Op de overdekte tribune is plaats voor 2.500 toeschouwers. Achter de vaste tribune van het openluchttheater is een extra tribune gebouwd.

Het was Zondag in het Zuiden is van 19 juli tot en met 2 september te zien in het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Meer info en kaarten: www.hetwaszondaginhetzuiden.nl