Foto Stephan Vanfleteren

Papa's liederen

Ontroerend muziektheater over een Limburgse troubadour met een Turkse vader
vr 27 aug ’21 - za 4 sep ’21
vr 27 aug ’21
-
za 4 sep ’21

Speciaal voor Toneelgroep Maastricht heeft auteur Abdelkader Benali de monoloog Papa’s liederen geschreven op basis van de gesprekken die hij voerde met acteur Léon Ali Çifteci.

Léon Ali Çifteci groeide vanaf zijn negende op in Limburg nadat zijn vader zijn slagersbestaan in Turkije verruilde voor een nieuw leven als gastarbeider in Nederland. In de ontroerende en muzikale voorstelling Papa’s liederen gaat Léon Ali Çifteci gewapend met de Saz op zoek naar zijn verhaal, naar het verhaal van zijn vader en schijnt hij zijn licht op de geschiedenis van zijn Limburg.

De regie is in handen van Sander van Egmond. Papa's liederen van 27 augustus tot en met 4 september 2021 te zien tijdens Cultura Nova.

Papa's liederen

Ziekenhuis. Ali komt binnen. Zijn vader ligt op sterven. In de ziekenhuisgang, voor de deur naar de kamer van zijn vader treuzelt Ali om naar binnen te gaan. Afscheid nemen, hoe doe je zoiets?
“Ik voel me een boom worden die wortels schiet in de aarde van het verdriet om daar vocht aan te onttrekken dat hem in leven houdt waarna de takken reiken naar de hemel, takken waar vogels op komen zitten op zoek naar voedsel. Die vogels, dat zijn de herinneringen.”
Zolang Ali verhalen weet te vertellen blijft zijn vader in leven. Herinneringen nemen hem mee naar vroeger. Uiteindelijk zal Ali afscheid moeten nemen… maar als die stap eenmaal gezet is dan is het verhaal voorbij.

In de voorstelling worden enkele liederen gezongen in het Turks, bekijk hier de vertaling van deze liedteksten

Creatives

Abdelkader Benali (Marokko, 1975) is auteur van (bekroonde) romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistiek werk. Acteur, zanger en theatermaker Léon Ali Çifteci (Turkije, 1964) is bekend van zijn rollen in tv-series zoals Flikken Maastricht en Vuurzee. Regisseur Sander van Egmond studeert dit jaar af aan de Toneelacademie Maastricht. Het creatieve team wordt bijgestaan door Paul Slangen, dramaturg van Toneelgroep Maastricht. Het gezelschap maakt voorstellingen over de grond waarop we geboren zijn. Papa’s liederen past in de lijn van Ich bau dir ein Schloss en Waar het vlakke land gaat plooien.

Jacques Vriens (Facebook. 29-8-21) "Prachtige voorstelling! Geestig en ontroerend! Aanrader!"

Papa's liederen duurt 65 minuten.

27 augustus - 4 september 2021

CREDITS

Met Léon Ali Çifteci
Tekst Abdelkader Benali
Regie Sander van Egmond
Dramaturgie Paul Slangen
Kostuum Sabine Snijders
Met dank aan Esther Linssen - Çifteci, Marie van Vollenhoven
Mede mogelijk gemaakt door Cultura Nova en Fonds Sociale Instellingen

 Contextprogramma

Wij gingen de dialoog aan met inwoners uit deze stad die, net als Ali, uit families met een migratieachtergrond komen. Zo gingen we langs bij kruidenierszaken, kappers, kledingzaken, bakkerijen en slagerijen, en spraken met daadkrachtige mensen die het lef hadden om in Heerlen hun eigen zaak te beginnen. Van sommigen van hen mochten we foto’s maken. We stellen ze graag aan jullie voor. 

Bekijk alle foto's