Broken Winged Bird

Voorstelling over de zwarte Amerikaanse soldaat Timothy Hood en zijn vrouw

Jouman Fattal en Joy Wielkens spelen de hoofdrollen in de confronteerde en grillige voorstelling Broken Winged Bird over de zwarte Amerikaanse soldaat Timothy Hood en zijn vrouw Michelle. De tekst is geschreven door Timen Jan Veenstra. De eindregie is in handen van Danielle Wagenaar.

De geschiedenis wordt verteld door de winnaars en die winnaars zijn veelal wit. Wat zegt dit over onze geschiedenis? Jouman Fattal duikt samen met haar team in het weggestopte verhaal van Hood, een zwarte Amerikaanse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog meevocht aan geallieerde zijde. Maar toen hij thuiskwam werd hij niet als held onthaald, zoals zijn witte kameraden. Hij moest zich opnieuw voegen in een volledig gesegregeerde samenleving. Hij verplaatste een bordje in de tram, omdat hij nergens kon zitten. En dat werd hem fataal. Welke wereld liet hij achter voor zijn vrouw Michelle en hoe moet zij nu verder?

Broken Winged Bird is tot stand gekomen in een collectief maakproces waarin de schrijver, de acteurs en de regisseur een gelijkwaardig aandeel hadden. Een pilot van de voorstelling werd in 2020 ontwikkeld onder de vleugels van Frascati Producties ter gelegenheid van Theater Na De Dam. Onder Toneelgroep Maastricht heeft het team de voorstelling uitgebouwd en afgemaakt.

Theatermaakster Jouman Fattal is toegetreden tot het artistiek team van Toneelgroep Maastricht. De komende jaren zal zij als maakster minimaal twee eigen producties realiseren en als actrice spelen in minimaal twee producties van artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans. Haar eerste productie bij het gezelschap is Broken Winged Bird, een coproductie met Frascati Producties en Theater na de Dam.
Wegens Corona is de voorstelling online in Zoom gespeeld.

Bekijk het programma hier.

18 t/m 20 december 2020

Publieksreacties

Per e-mail:

Dank voor de prachtige, ontroerende voorsteling. Veel succes  verder toegewenst. - Margriet

Het was indrukwekkend! Donatie komt en ik hoop nog veel van jullie te mogen zien en horen. - Maria

Mooie en ook bijzondere voorstelling. Intens en mooi spel. De vele onverwachte rolwisselingen zijn enerzijds in het begin wat verwarrend anderzijds maakt het duidelijk dat die vanzelfsprekendheid in zwart-wit doorbroken moet worden. - Harry

“Hartelijk dank voor het verzorgen van de mooie avond. Het was een indrukwekkende voorstelling, complimenten aan iedereen die eraan heeft meegewerkt!” Mieke 

“Alweer van harte dank. Zeer professioneel gespeeld ! Jullie kunnen zeker op een donatie 
rekenen!” Mady 

“dank voor mooie voorstelling!” Han en edith

"Het was mooi 'er bij' te kunnen zijn! Vooral dankzij het contextprogramma/+inleidend filmpje kon ik het goed volgen. Ik denk dat ik het anders wel moeilijk zou hebben gevonden.. Maar sowieso een bewonderenswaardige prestatie, van acteurs, schrijver, technici - chapeau hoor!" Dolphine 

lees alle reacties

CREDITS

Spel: Jouman Fattal, Joy Wielkens 
Idee: Jouman FattalTimen Jan Veenstra 
Tekst: Timen Jan Veenstra 
Eindregie: Danielle Wagenaar
Stemmen: Jade Wheeler, Valentijn Benard 
Licht en geluid: Bart van den Heuvel
In coproductie met: Frascati Producties en Theater Na De Dam

Contextprogramma

Op donderdag 17 december organiseerde Toneelgroep Maastricht een online programma in Zoom over de zwarte soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Limburg werden gestationeerd. Mieke Kirkels was te gast. Zij zette zich de afgelopen jaren in om deze vergeten groep soldaten een gezicht te geven. Via Zoom ging ze in gesprek met Jouman Fattal en Timen Jan Veenstra, makers van Broken Winged Bird. Samen praatten ze over een belangrijk stukje geschiedenis dat lang weggestopt is, en dat zij door middel van hun werk terug aan het licht brengen. Bekijk de opname van het contextprogramma.