foto Ben van Duin

King Lear

Gekonkel, verraad en klaterende taal

King Lear van William Shakespeare is een klassieker die u gezien moet hebben. Bol van gekonkel en verraad, van onrecht en verderf, van doortrapte intriges, maar zeker ook van klaterende taal. In regie van artistiek leider Servé Hermans en gespeeld door een sterrencast bestaande uit onder meer Huub Stapel als King Lear, Wilfried de Jong als de nar, Porgy Franssen, Dirk Roofthooft en Sylvia Poorta. De tekst van William Shakespeare is vertaald en bewerkt door Jibbe Willems.

De oude koning Lear wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters Goneril, Regan en Cordelia. Om beurten vraag hij hun hoeveel ze van hem houden. Maar Cordelia heeft een geweten. Ze weigert de vleierij van haar oudere zussen te overtreffen en uitgerekend zij, de oogappel van haar vader, wordt verstoten. Parallel aan dit verhaal spelen de intriges tussen Gloucester en zijn zonen Edmund en Edgar.

Regisseur Servé Hermans heeft een voorliefde voor voorstellingen met beeldende ensceneringen en veel acteurs. In 2015 bracht hij samen met Jibbe Willems een veelgeprezen, muzikale Othello naar de theaters. “Jibbe Willems schaart zich in één klap onder de grote Shakespeare-vertalers. Scherp, geestig, verbluffend snel schakelend tussen rauw en poëtisch”, aldus Trouw. Ze werkten daarna samen aan Eyes wide shut, Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal en La Superba.

14 september - 14 december 2018

Publieksreacties

“Wat een geweldige vertolking ! Genoten” 10-12-18, Marly Meulenbrug (FB)

“Geweldige voorstelling... mn vader en ik hebben genoten in Groningen. Veel plezier in Carré!” 3-12-18, Vera Van Der Keur (FB)

“Nog helemaal sprakeloos van King Lear door Toneelgroep Maastricht. Drie uur op het puntje van m’n stoel. Wat een cast, wat een spel! De Schouwburg bomvol en muisstil. Het dreunt nog lang na denk ik.” 2-12-18, Marleen Klooswijk (FB)

“Top! Genoten! Wat een cast, ze maken het ook zeker waar!” 23-11-18, Anke Gaj (FB)

“Een hele goede voorstelling, echt aan te bevelen!” 22-11-18, Willy Otten (FB)

lees alle publieksreacties

CREDITS

spel: Mieneke Bakker, Louis van Beek, Caro Derkx, Porgy Franssen, Wilfried de Jong, Hans van Leipsig, Elisabeth De Loore, Sylvia Poorta, Dirk Roofthooft, Huub Stapel, Hans Trentelman, Dries Vanhegen
regie: Servé Hermans
tekst: William Shakespeare
vertaling: Jibbe Willems
muziek: Wilfried de Jong, Elisabeth De Loore
decorontwerp: Wilfried de Jong, Tim Scheffer
kostuumontwerp: Marta Stoffels
geluidsontwerp: Bauke Moerman
lichtontwerp: Paul Romkes
dramaturgie: Ludo Costongs
inleidingen, resident director: Iris Matters
techniek tijdens voorstelling: Sem Jongen, Bauke Moerman, Daan Perris, Paul Romkes
regie-assistent: Florie Bos
productieleiding: Frans Hendrickx
productie-assistent: Britt Mooren
coproductie: Theater aan het Vrijthof, Senf Theaterpartners
met dank aan: Suit Academy Maastricht, Apmco Flashlight, Peak Audio