De advocaat

Shakespeareaans koningsdrama over de zelfverkozen ondergang van een topadvocaat

De advocaat -geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer- vertelt het verhaal van Bram Moszkowicz. Een strafrechtadvocaat uit Maastricht die de beste van Nederland moet worden. Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet mag teleurstellen. Een verhaal van verborgen verdriet en de daaruit voortvloeiende permanente ondraaglijke druk om te slagen. Hij wil geen rol spelen in dit verhaal en stapt eruit. Op het hoogtepunt van zijn succes brengt hij zichzelf willens en wetens ten val. Alleen door de grootste teleurstelling in zijn vaders leven te worden, kan er voor de ideale zoon ruimte komen voor zijn eigen, nog te schrijven verhaal.

Porgy Franssen speelt de titelrol in het stuk dat vrijelijk gebaseerd is op het leven en de carrière van Bram Moszkowicz  die in 2013 uit het ambt werd gezet. Het stuk is echter geen reconstructie van de werkelijkheid. Pfeijffers De advocaat behoort nadrukkelijk tot het terrein van de fictie. 
 
Artistiek leider Michel Sluysmans regisseert een indrukwekkende cast met vaste Toneelgroep Maastricht-acteurs (Hans Trentelman en Hans van Leipsig) aangevuld met o.a. Porgy Franssen (Moordvrouw ), Viktor Griffioen (The Sadists), Karien Noordhoff (Smeris ) en Dries Vanhegen (het Nationale Toneel). Voor Sluysmans is het na Not the Tommy Cooper story de tweede grote zaal regie bij Toneelgroep Maastricht. Met Ilja Leonard Pfeijffer werkte hij eerder samen bij zijn gezelschap Annette Speelt, waarvoor Pfeijffer 2 stukken schreef. Net zoals in Sluysmans’ eerdere producties componeert Vincent van Warmerdam de muziek.

Tekst
De tekst is in opdracht van Toneelgroep Maastricht geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, één van de huisschrijvers van Toneelgroep Maastricht. Voor deze tekst won hij op 6 december 2017 de Taalunie Toneelschrijfprijs. Het tekstboekje van De advocaat is te bestellen bij De Nieuwe Toneelbibliotheek.

Speelperiode
De advocaat ging op zondag 5 maart 2017 in première in Theater aan het Vrijthof te Maastricht. De Advocaat was vanaf vrijdag 3 maart 2017 tot en met zondag 14 mei 2017 te zien in de Nederlandse theaters.
De voorstelling duurt 3 uur inclusief pauze.

bekijk het programma

3 maart - 14 mei 2017

Publieksreacties

"De advocaat was een voltreffer. We hebben met 4-en genoten van begin tot einde. Fantastisch decor, geweldige acteurs met de rode draad "dat het een toneelstuk is" erin verwerkt. " 4-3-17, Heidi Delwiche

"Het was zeer indrukwekkend. Het verhaal, maar ook hoe de rollen werden vertolkt. Aan iedereen de complimenten. Zo knap die teksten er zo vloeiend uit te krijgen en woorden te gebruiken die niemand kent maar wel ervoor zorgt t verhaal te begrijpen. Dankjewel dat we erbij mochten zijn!" 4-3-17, mevr. Konings

"Hartelijk bedankt voor deze uitnodiging en het was een manjefieke avond. Het had ook indruk gemaakt op onze jongens (15). Toch een heel andere wereld dan die waarin ze normaal verkeren. Het was afwisselend, boeiend, met mooie decor-effecten. 4-3-17, mevr. Opreij

lees alle publieksreacties

CREDITS

spel: Porgy Franssen, Viktor Griffioen, Hans van Leipsig, Karien Noordhoff, Rob Stoop, Hans Trentelman, Dries Vanhegen
tekst: Ilja Leonard Pfeijffer
regie: Michel Sluysmans
muziek liederen: Vincent van Warmerdam
piano variaties: Rob Stoop
decorontwerp: Michiel Voet
kostuumontwerp: Jorine van Beek, Sabine Snijders
licht: Bart van den Heuvel
geluid: Femke Diemer
decor realisatie: Orkater
1e inspiciënt: Tim Vleugel
productieleider: Frans Hendrickx
productie-assistentie: Florie Bos
regie-assistentie: Dionne Hendriks