Programma's voor jongeren

Jongerenplatform Wiek, spiegelvoorstellingen en TheaterTreffen

Toneelgroep Maastricht is er ook voor jongeren. Ben jij tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater? Dan zit je hier goed.

Bij Toneelgroep Maastricht gaat theater maken om zelf doen. Bewust worden van je binnenwereld en deze openen naar buiten. Vertrouwen op je eigen expressie. Dingen aangaan en vragen stellen. Nieuwgierig zijn. Je leren voorstellen dat dingen ook anders kunnen. Kwetsbaar durven zijn.

Voor jongeren tussen de 12 en 20, afkomstig uit Maastricht en omgeving is er ons jongerenplatform Wiek. Voor jongeren vanaf 16 jaar maken we jaarlijks een spiegelvoorstelling met samenwerkingspartner de Zuiderlingen. Ook zijn er workshopdagen om je echt helemaal te verdiepen. 
Hieronder lees je er alles over.

Wiek

Wiek is het jongerenplatform van Toneelgroep Maastricht. Iedereen tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater kan zich aansluiten. Toneelgroep Maastricht biedt de jongeren theaterworkshops, toegang tot repetities, montageperiodes en een bezoek aan de premières in Maastricht. Bij iedere productie wordt een exclusief programma ontwikkeld.

Wiek is opgestart in februari 2022. Michel Sluysmans, artistiek directeur: ‘Drieënhalf jaar geleden heeft Toneelgroep Maastricht het Jongerenpanel in het leven geroepen, omdat we het belangrijk vinden om jonge cultuurliefhebbers toegang te geven tot het maakproces van onze producties. Na afloop van de repetities gingen we met de jongeren in gesprek en dat resulteerde in een betrokken groep die ons al die tijd heeft gevolgd.’ Serve Hermans, artistiek directeur: 'Uit die gesprekken kwam ook naar voren dat we meer voor hen konden betekenen, vandaar dat we cultuureducatie  in de vorm van workshops toevoegen aan het pakket. Een nieuwe frisse wind, betekent ook een nieuwe naam. Wiek komt van de wijk in Maastricht waar we in gevestigd zijn.

Jongeren tussen 12 en 20 jaar, woonachtig in Maastricht en omgeving, kunnen zich aanmelden via eva@toneelgroepmaastricht.nl.

Juniorproducties

Met samenwerkingspartner De Zuiderlingen maken we jaarlijks een juniorproductie geïnspireerd op een voorstelling die we voor de grote schouwburgen maken.

In april 2024 vertelden acht jongeren in de juniorproductie Goudenregen wat familie voor hen betekent. In deze openhartige en autobiografische juniorproductie van Toneelgroep Maastricht en Theaterschool de Zuiderlingen vertellen ze familieverhalen, spelen ze scènes uit hun eigen familie na en presenteren ze monologen over de bloedband die iedereen heeft. Familie heb je, of je nu wilt of niet.

In voorjaar 2023 ontwikkelde Toneelgroep Maastricht in samenwerking met Theaterschool De Zuiderlingen de juniorproductie Lucifers en Jerrycans. Rondom de grote zaal productie De Kersentuin van Toneelgroep Maastricht ging theatermaakster Eva Custers aan de slag met jongeren vanaf 16 jaar die verbonden zijn aan deze theaterschool.

Ook bij Het was Zondag in het Zuiden werd er gewerkt met leerlingen, dit keer van de brugklas en het tweede jaar van het Raayland College in Venlo. Lees meer en bekijk de foto's.

TheaterTreffen

zaterdag 18 november 2023 (geweest)

Het Laagland, Toneelgroep Maastricht & De Zuiderlingen organiseren voor de vijfde keer samen een workshop voor actieve theaterspelers van 15-20 jaar met twee verdiepende masterclasses: Tekstbehandeling & Auditie-training.

Ben je tussen de 15-20 jaar? Ben je altijd al geïnteresseerd geweest in acteren? Wil je meer leren over het tot leven brengen van teksten? Of heb je altijd al willen weten hoe je je het beste kunt voorbereiden op een auditie? Dan is dit je kans! Jochum ten Haaf en Rufus Hegeman brengen je de fijne kneepjes bij.

Wanneer: zaterdag 18 november (11:00-16:30 uur, inclusief lunch)
Waar: Kumulus, Herbenusstraat 89, 6211 RB Maastricht
Kosten 15 euro per persoon. Voor deelnemers van Jong Laagland, Wiek en De Zuiderlingen is er een kortingstarief.