Programma's voor jongeren

Jongerenplatform Wiek, spiegelvoorstellingen en TheaterTreffen

Toneelgroep Maastricht is er ook voor jongeren. Ben jij tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater? Dan zit je hier goed.

Bij Toneelgroep Maastricht gaat theater maken om zelf doen. Bewust worden van je binnenwereld en deze openen naar buiten. Vertrouwen op je eigen expressie. Dingen aangaan en vragen stellen. Nieuwgierig zijn. Je leren voorstellen dat dingen ook anders kunnen. Kwetsbaar durven zijn.

Voor jongeren tussen de 12 en 20, afkomstig uit Maastricht en omgeving is er ons jongerenplatform Wiek. Voor jongeren vanaf 16 jaar maken we jaarlijks een spiegelvoorstelling met samenwerkingspartner de Zuiderlingen. En sinds kort zijn er ook workshopdagen om je echt helemaal te verdiepen. 
Hieronder lees je er alles over.

Wiek

Wiek is het nieuwe jongerenplatform van Toneelgroep Maastricht. Iedereen tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater kan zich aansluiten. Toneelgroep Maastricht biedt de jongeren theaterworkshops, toegang tot repetities, montageperiodes en een bezoek aan de premières in Maastricht. Bij iedere productie wordt een exclusief programma ontwikkeld.

Wiek is opgestart in februari 2022. Michel Sluysmans, artistiek directeur: ‘Drieënhalf jaar geleden heeft Toneelgroep Maastricht het Jongerenpanel in het leven geroepen, omdat we het belangrijk vinden om jonge cultuurliefhebbers toegang te geven tot het maakproces van onze producties. Na afloop van de repetities gingen we met de jongeren in gesprek en dat resulteerde in een betrokken groep die ons al die tijd heeft gevolgd.’ Serve Hermans, artistiek directeur: 'Uit die gesprekken kwam ook naar voren dat we meer voor hen konden betekenen, vandaar dat we cultuureducatie  in de vorm van workshops toevoegen aan het pakket. Een nieuwe frisse wind, betekent ook een nieuwe naam. Wiek komt van de wijk in Maastricht waar we in gevestigd zijn.

Jongeren tussen 12 en 20 jaar, woonachtig in Maastricht en omgeving, kunnen zich aanmelden via eva@toneelgroepmaastricht.nl.

Juniorproducties

Met samenwerkingspartner De Zuiderlingen maken we jaarlijks een juniorproductie geïnspireerd op een voorstelling die we voor de grote schouwburgen maken.

In voorjaar 2023 ontwikkelde Toneelgroep Maastricht in samenwerking met Theaterschool De Zuiderlingen de juniorproductie Lucifers en Jerrycans. Rondom de grote zaal productie De Kersentuin van Toneelgroep Maastricht ging theatermaakster Eva Custers aan de slag met jongeren vanaf 16 jaar die verbonden zijn aan deze theaterschool.

Ook bij Het was Zondag in het Zuiden werd er gewerkt met leerlingen, dit keer van de brugklas en het tweede jaar van het Raayland College in Venlo. Lees meer en bekijk de foto's.

TheaterTreffen

zaterdag 30 september 2023

Het Laagland, Toneelgroep Maastricht & De Zuiderlingen organiseren voor vierde keer samen een workshopzondag voor actieve theaterspelers van 15-20 jaar met twee verdiepende masterclasses: Camera acteren & Elementair spel.

Ben je tussen de 15 en 20 jaar? Heb je altijd al willen leren hoe je het beste voor een camera kunt acteren? Wil je de ultieme basis leren, zodat je altijd in elk theater- of filmgenre kunt spelen? Tijdens twee bijzondere masterclasses op zaterdag 30 september kom je meer te weten over verschillende disciplines. Theatermaker Bert Hana geeft een masterclass over elementair spel, waarbij je door middel van verschillende oefeningen je basistechniek verbetert. Daarna maak je kennis met camera acteren bij de masterclass van regisseur/maker Yentl Vlachos. Je improviseert, krijgt te maken met een filmscript, leert omgaan met mise-en-scène én spontaniteit tijdens het meermaals opnemen van een scène.

Wanneer: zaterdag 30 september (11:00-16:30 uur, inclusief lunch)
Waar: LABgebouw, Lage Frontweg 2 in Maastricht
Kosten 15 euro per persoon. Voor deelnemers van Jong Laagland, Wiek en De Zuiderlingen is er een kortingstarief. 

Inschrijven