Programma's voor jongeren

Jongerenplatform Wiek, spiegelvoorstellingen en TheaterTreffen

Toneelgroep Maastricht is er ook voor jongeren. Ben jij tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater? Dan zit je hier goed.

Bij Toneelgroep Maastricht gaat theater maken om zelf doen. Bewust worden van je binnenwereld en deze openen naar buiten. Vertrouwen op je eigen expressie. Dingen aangaan en vragen stellen. Nieuwgierig zijn. Je leren voorstellen dat dingen ook anders kunnen. Kwetsbaar durven zijn.

Voor jongeren tussen de 12 en 20, afkomstig uit Maastricht en omgeving is er ons jongerenplatform Wiek. Voor jongeren vanaf 16 jaar maken we jaarlijks een spiegelvoorstelling met samenwerkingspartner de Zuiderlingen.

Wiek

Wiek is het nieuwe jongerenplatform van Toneelgroep Maastricht. Iedereen tussen de 12 en 20 jaar en gek op theater kan zich aansluiten. Toneelgroep Maastricht biedt de jongeren theaterworkshops, toegang tot repetities, montageperiodes en een bezoek aan de premières in Maastricht. Bij iedere productie wordt een exclusief programma ontwikkeld.

Wiek is opgestart in februari 2022. Michel Sluysmans, artistiek directeur: ‘Drieënhalf jaar geleden heeft Toneelgroep Maastricht het Jongerenpanel in het leven geroepen, omdat we het belangrijk vinden om jonge cultuurliefhebbers toegang te geven tot het maakproces van onze producties. Na afloop van de repetities gingen we met de jongeren in gesprek en dat resulteerde in een betrokken groep die ons al die tijd heeft gevolgd.’ Serve Hermans, artistiek directeur: 'Uit die gesprekken kwam ook naar voren dat we meer voor hen konden betekenen, vandaar dat we cultuureducatie  in de vorm van workshops toevoegen aan het pakket. Een nieuwe frisse wind, betekent ook een nieuwe naam. Wiek komt van de wijk in Maastricht waar we in gevestigd zijn.

Jongeren tussen 12 en 20 jaar, woonachtig in Maastricht en omgeving, kunnen zich aanmelden via eva@toneelgroepmaastricht.nl.

Spiegelvoorstellingen

Met samenwerkingspartner De Zuiderlingen maken we jaarlijks een juniorproductie geïnspireerd op een tourneevoorstelling.

In voorjaar 2023 ontwikkelt Toneelgroep Maastricht in samenwerking met Theaterschool De Zuiderlingen de spiegelvoorstelling De Kersentuin. Rondom de grote zaal productie van Toneelgroep Maastricht gaat theatermaakster Eva Custers aan de slag met jongeren vanaf 16 jaar die verbonden zijn aan deze theaterschool.

Theatertreffen

Ben jij helemaal gelukkig op de theatervloer, maar wil je ook wel eens wat anders proberen? Het Laagland, Toneelgroep Maastricht & De Zuiderlingen organiseren samen het spiksplinternieuwe TheaterTreffen. Een workshopzondag voor actieve theaterspelers van 15-20 jaar met twee verdiepende masterclasses: tekstbeleving en muzikaal theater. Deze worden gegeven door professionele acteurs/makers uit de wereld van de podiumkunsten. 

De pilot van deze masterclasszondag – inclusief lunch – is op zondag 12 februari in het Toon Hermans Theater in Sittard voor slechts 15 euro per persoon. Voor deelnemers van Jong Laagland, Wiek en De Zuiderlingen is er een kortingstarief. Vol=vol. 

Inschrijven masterclas