Augustus: Oklahoma

Topacteurs in vlijmscherp familiedrama
Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie
wo 6 dec ’23 - zo 14 apr ’24
wo 6 dec ’23
-
zo 14 apr ’24

   


Na twaalf jaar is het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma weer te zien in de Nederlandse theaters. De Theateralliantie en Toneelgroep Maastricht presenteren vanaf december 2023 dit vlijmscherpe familiedrama in een regie van Michel Sluysmans.

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok. Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. De drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt. De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en live muziek maken dit toneelstuk van het hoogste niveau boeiend tot de laatste seconde. 

De première vindt plaats op 10 december 2023 in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Augustus: Oklahoma is tot en met april 2024 te zien in de grote Nederlandse toneelschouwburgen.

“Familie kies je niet, die krijg je”

 

Augustus: Oklahoma 
Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. Maar Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar.

Regie
Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur. Michel Sluysmans: ‘Met Augustus: Oklahoma schreef Tracy Letts een zinderende vertelling over twee hele belangrijke thema’s waar iedereen in het leven te maken mee krijgt; liefde en familie. In scherpe, geestige dialogen schetst hij hoe moeilijk het is om familie te hebben, maar ook om familie te zijn. Dat is schrijnend en grappig tegelijk. Elke rol in het radarwerk is van belang, het stuk kan alleen gespeeld worden door de allerbeste acteurs. Ik ben trots op de cast die dit familiedrama straks tot leven gaat brengen.’ 

Theateralliantie
Rosalie Mohr, directeur Stichting Theateralliantie: ‘Met Augustus: Oklahoma doen we precies waar de Theateralliantie voor staat: theaterproducties mogelijk maken die qua omvang en niveau anders niet haalbaar zouden zijn. Door de investering van de deelnemende theaters dragen we samen met Toneelgroep Maastricht het risico en kunnen we het publiek trakteren op een van de mooiste, grappigste en indrukwekkendste moderne toneelstukken.’

Cast
De cast bestaat uit twaalf acteurs: Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Myrthe Huber, Vincent Linthorst, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan, Yasmina Abdelmoumen en Jenell Tedjai. Auteur Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling. 

Lengte voorstelling
De voorstelling duurt naar verwachting 2,5 tot 3 uur exclusief pauze. Daarom is in veel theaters de aanvangstijd 19.30 uur.

Juniorproductie
In samenwerking met Theaterschool De Zuiderlingen maken we een juniorproductie rondom Augustus: Oklahoma. Theatermaakster Eva Custers gaat aan de slag met jongeren vanaf 16 jaar die verbonden zijn aan deze theaterschool.

Kaartverkoop
Via de button SPEELDATA kunt u kaarten bestellen bij de theaters. Kaarten voor Augustus: Oklahoma zijn tevens beschikbaar via Eventim.

Kaartverkoop via Eventim

CREDITS

Porgy Franssen

Jenell Tedjai

Yasmina Abdelmoumen

Ozan Aydogan

Myrthe Huber

Anneke Blok

Hanne Arendzen

Ali-Ben Horsting

Ariane Schluter

vincent Linthorst

Wendell Jaspers

Viktor Griffioen

CREDITS

Met Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Myrthe Huber, Vincent Linthorst, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan, Yasmina Abdelmoumen en Jenell Tedjai.
Tekst Tracy Letts
Vertaling Han van Wieringen 
Regie Michel Sluysmans
Muziek Viktor Griffioen
Decorontwerp Michiel Voet
Kostuumontwerp: Sabine Snijders
Producent Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie
Fotografie campagnebeeld Mark David
Met dank aan: Groen Casting