Foto: Ben van Duin

Othello

Een muzikale bewerking van een klassieker van Shakespeare

In 2015 bracht Toneelgroep Maastricht Othello, een voorstelling die hoge ogen gooide bij pers en publiek. Artistiek leider Servé Hermans regisseerde een indrukwekkende Vlaams-Nederlandse cast in een hartstochtelijke en muzikale uitvoering van Shakespeares meesterwerk over liefde, jaloezie en de angst voor de buitenstaander. David Van Reybrouck noemde de voorstelling ‘theater van een verbluffende schoonheid en onbeschaamde tragiek.’ Vanwege de grote belangstelling werd Othello hernomen in het najaar van 2016. De hoofdrollen werden opnieuw gespeeld door Koen De Sutter, Michaël Pas en Julia Akkermans.

De donkere Othello is in het blanke Venetië perfect geassimileerd. Als generaal wordt hij gerespecteerd, en in de liefde wint hij de mooie senatorsdochter Desdemona voor zich. Het gaat hem voor de wind. Althans zo lijkt het. De adder onder het gras is Jago, Othello’s vriend en ondergeschikte. Jago voelt zich op meerdere fronten door Othello verraden en zint op wraak.

Onder de fenomenale taal en poëzie van Shakespeare broeit een grote angst voor het onbekende, een angst die liefde doet omslaan in haat. Toneelgroep Maastricht combineert Shakespeares tekst met muziek uit o.a. de opera Othello van Giuseppe Verdi. Jibbe Willems bewerkt Shakespeares tekst, muzikaal leider Bendix Dethleffsen, bekend van zijn werk met  regisseurs als Christoph Marthaler, de muziek.

Bekijk het programma 

juni 2015 - december 2016

Publieksreacties

Gemma Heuberger: "Het was fantastisch!!! Echt een aanrader!"

Joke De Neve: "Othello gisteren gezien in Eeklo. Subliem!! Ongelooflijk goed gedaan"

Hanne Depuydt: "Othello in Torhout. Bewondering & verwondering. Diep onder de indruk!"

Gerd De Busschere: "Vertoning van Othello in Eeklo.'Knap, heel knap! Een aanrader.

Christina De Loore": "Gisteren in Kortrijk 'Eyes wide shut' gezien. Het was een sfeervollevoorstelling met knappe acteerprestaties, mooi decor en ontroerende muziek. Ik heb genoten."

Myriam Vierstraete: "Geweldig ! PROFICIAT.... wat een kanjer van een voorstelling !"

Leen Brynaert‎: “Jullie waren geweldig gisteren met Othello in St-Niklaas! Zo veel talent op scène ... Proficiat! En natuurlijk ook dank u Shakespeare voor dit tijd- en ruimteoverschrijdende meesterwerk... Heb samen met mijn dochter genoten van een heerlijke avond!”

lees alle publieksreacties

CREDITS

spel: Julia Akkermans, Mieneke Bakker, Daan van Dijsseldonk, Sanne Samina Hanssen, Hans van Leipsig, Michaël Pas, Michel Sluysmans, Koen De Sutter, Hans Trentelman
sopraan: Lies Verholle
piano: Elisabeth De Loore
regie: Servé Hermans
tekst: William Shakespeare
bewerking: Jibbe Willems
muzikale leiding: Bendix Dethleffsen
dramaturgie: Ludo Costongs
decor: Flup Beys, Luc Goedertier
kostuumontwerp: Marta Stoffels
licht: Dennis Diels
techniek: Arjan Duijvelshoff