Talentontwikkeling

Talentlab

Jonge makers krijgen bij Toneelgroep Maastricht een podium in Talentlab. Talentlab is een nieuwe vorm van talentontwikkeling voor de nieuwste generatie podiumkunstenaars. Per editie worden zeven of acht talenten geselecteerd op het gebied van spel, dans, muziek, vormgeving, performance, choreografie, regie en productie.

Zij werken gedurende één maand met elkaar aan een presentatie van samenwerkingen die in de groep ontstaan: door duo’s en trio’s op te zoeken en die methodes uit te laten wisselen en tot iets kleins te komen. 
Ze krijgen begeleiding van Paul Slangen, dramaturg Toneelgroep Maastricht, en Linda Becker, coach VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten, Limburg.   

  • De eerste editie van Talent Lab was Club Sandwich dat speelde op 4 en 5 november 2017 in de Bordenhal Maastricht.
  • De tweede editie van Talent Lab was RESIDENTS #TALENTLAB2018 en vond plaats op zaterdag 21 en zondag 22 april 2018.
  • De derde editie van Talent Lab was GOED OM TE DOEN. en vond plaats op 12 april 2019 tijdens de Museumnacht Maastricht.
  • De vierde editie van Talent Lab zou in het najaar van 2020 te zien zijn tijdens FashionClash. Vanwege Corona is de presentatie alleen aan een aantal medewerkers vertoond.
  • De vijfde editie van Talentlab was 2021: A Space Odessey en vond plaats online in Zoom op 16 april 2021.
  • De spin-off van de vijfde editie van Talentlab vond plaats tijdens de Museumnacht Maatricht's Art Appetizer op 22 oktober 2021.
  • De zesde editie van Talentlab was THE GLITCH en vond plaats op zaterdag 26 november 2022 tijdens FASHIONCLASH.
  • De zevende editie vond plaats op vrijdag 14 april 2023 tijdens Museumnacht.
  • De achtste editie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024 tijdens Museumnacht.

Talentlab is een samenwerking van Toneelgroep Maastricht met VIA ZUID.

Zorba Huisman

Zorba Huisman studeerde in 2021 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Sinds januari 2021 is Zorba Huisman in het kader van haar talentontwikkelingstraject als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht. Ze produceert en regisseert haar eigen producties en wordt daarbij op artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair gebied ondersteund door de medewerkers van het gezelschap.
In 2021 maakte zij onder de vleugels van het gezelschap de serie Kussen, bestaande uit Lentekus, Zomerkus, Herfstkus en Winterkus. Een serie van telkens zes korte filmpjes waarin zes acteurs een korte monoloog of stukje poëzie voordragen die in het teken staan van het aanbreken van het nieuwe seizoen.

Bekijk alle Kussen