Talentontwikkeling

Zorba Huisman
Zorba Huisman studeert in 2021 af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Sinds januari 2021 is Zorba Huisman in het kader van haar talentontwikkelingstraject als regisseur verbonden aan Toneelgroep Maastricht. Ze produceert en regisseert haar eigen producties en wordt daarbij op artistiek, zakelijk, productioneel en publicitair gebied ondersteund door de medewerkers van het gezelschap.
In maart 2021 maakte zij onder de vleugels van het gezelschap Lentekus. Een serie van zes korte filmpjes waarin zes acteurs een korte monoloog of stukje poëzie voordragen die in het teken staan van het aanbreken van het nieuwe seizoen. Het publiek ontving de filmpjes vanaf 21 maart zes ochtend lang bij zonsopgang via de mail.
In de zomer van 2021 komt er een vervolg op Lentekus: Zomerkus.

Talentlab
Jonge makers krijgen bij Toneelgroep Maastricht een podium in Talentlab. Talentlab is een nieuwe vorm van talentontwikkeling voor de nieuwste generatie podiumkunstenaars. Per editie worden zeven talenten geselecteerd op het gebied van spel, dans, muziek, vormgeving, performance, choreografie, regie en productie.

Zij werken gedurende één maand met elkaar aan een presentatie van samenwerkingen die in de groep ontstaan: door duo’s en trio’s op te zoeken en die methodes uit te laten wisselen en tot iets kleins te komen. 
Ze krijgen begeleiding van Paul Slangen, dramaturg Toneelgroep Maastricht, en Joost Segers, creatief producent VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten, Limburg.   

  • De eerste editie van Talent Lab was Club Sandwich dat speelde op 4 en 5 november 2017 in de Bordenhal Maastricht.
  • De tweede editie van Talent Lab was RESIDENTS #TALENTLAB2018 en vond plaats op zaterdag 21 en zondag 22 april 2018.
  • De derde editie van Talent Lab was GOED OM TE DOEN. en vond plaats op 12 april 2019 tijdens de Museumnacht Maastricht.
  • De vierde editie van Talent Lab zou in het najaar van 2020 te zien zijn tijdens FashionClash. Vanwege Corona is de presentatie alleen aan een aantal medewerkers vertoond.
  • De vijfde editie van Talentlab was 2021: A Space Odessey en vond plaats online in Zoom op vrijdag 16 april 2021.
  • De zesde editie van Talentlab   is in voorbereiding en zal in het najaar van 2021 plaatsvinden.

Talent Lab is een samenwerking van Toneelgroep Maastricht met VIA ZUID.