foto Ben van Duin

Emma

Unieke, muzikale locatievoorstelling

Tijdens Festival Cultura Nova brengt Toneelgroep Maastricht de voorstelling Emma in de Emma schoenfabriek in Brunssum. Deze locatievoorstelling wordt gemaakt in het kader van het 100-jarig bestaan van Fonds voor Sociale Instellingen (FSI). Artistiek leider Servé Hermans tekent voor de regie en brengt een bonte verzameling van Emma-medewerkers, acteurs, muzikanten en gardedansers samen in deze unieke, muzikale theatervoorstelling.

In Emma volgen we een dag uit het leven van de werknemers van de schoenfabriek. Een dag die ogenschijnlijk normaal begint. Maar door de komst van acteurs, een fanfare en gardedansers groeit deze bedrieglijk gewone dag uit tot een heel bijzondere.

Het koor van de medewerkers van Emma Safety Footwear vormt het hart van de voorstelling. Het koor wordt aangevuld door sopraan Lies Verholle en begeleid door Elisabeth De Loore op piano. Daarnaast spelen professionele acteurs mee in de voorstelling: Louis van Beek, Judith Pol, Suzan Seegers, Michel Sluysmans, Dries de Sutter en Stijn Vervoort. Kwinten Mordijck schrijft de muziek. Dansgroep KV De Waggelerre o.l.v. Rachel Senden en Fanfare Harpe Davids Brunssum leveren een bijzondere bijdrage.

De tekst is geschreven door een team bestaande uit Mieneke Bakker, Wiel Beijer, Louis van Beek en Michel Sluysmans met medewerking van een redactie bestaande uit Ludo Costongs, Dionne Hendriks, Servé Hermans, Jan Koks, Judith Pol, Suzan Seegers en Gerty Vencken. Zij tekenden persoonlijke getuigenissen op van medewerkers en oud-medewerkers van de schoenfabriek en het FSI. Hun verhalen, de geschiedenis van de fabriek en van het FSI vormen de basis van de voorstelling.

De voorstelling speelt zich af in de (wegens verhuizing grotendeels ontmantelde) fabriekshal van Emma Safety Footwear in de wijk Treebeek in Brunssum.

Een productie van Toneelgroep Maastricht in co-productie met FSI, Festival Cultura Nova, Emma Safety Footwear en IBA Parkstad. Emma vindt plaats in het kader van Cultura Nova en van het festival Bovengronds.

Bekijk het programma

25 augustus - 2 september 2018

Publieksreacties

“Wat een supermooie en ook ontroerende voorstelling! Onze welgemeende complimenten. Echt zo fantastisch, állemaal, de spelers, de dansgroep, de fanfare.De lokatie. Ook de grote ruimte, zo goed gebruikt. Dit kunnen toch echt alleen maar professionals!!! Dank Dank en nog eens dank, aan jullie allemaal." 3-9-18, Sophie Janssen- Van Laar (e-mail)

“Het was een voorrecht, als oud -Licommer, de voorstelling te mogen beleven. Gewoon fenomenaal....kippen vel....nu nog...dank dank dank....allemaal....het meest werd geraakt door de Largo uit Xerxes scène.....fantastisch totaaltheater....allemaal dank, met diep respect....” 3-9-18, Wiebe de Vries (FB)

“heerlijk genoten met een lach en traan top voorstelling bedankt ook al mijn Collega's van emma die mee deden top” 3-9-18, Marianne En Hendry van Dam (FB)

“geweldige voorstelling, mooi resultaat en gefeliciteerd” 3-9-18, Geert Overdam (FB)

“Het was een hele eer en een fantastische ervaring om mee te doen. De "Emma-poster" krijgt een plek in ons repetitielokaal...” 3-9-18, Harpe Davids Brunssum (FB)

lees alle publieksreacties

CREDITS

Regie: Servé Hermans
Tekst: Mieneke Bakker, Louis van Beek, Wiel Beijer, Michel Sluysmans
Redactie: Ludo Costongs, Dionne Hendriks, Servé Hermans, Judith Pol, Suzan Seegers, Jan Koks, Gerty Vencken
Spel: Louis van Beek, Judith Pol, Suzan Seegers, Michel Sluysmans, Dries De Sutter, Stijn Vervoort
Zang: Lies Verholle
Koor: Koor Emma Safety Shoes
Koorbegeleiding: Elisabeth De Loore, Rik Debonne
Muziek: Elisabeth De Loore, Kwinten Mordijck
Fanfare: Fanfare Harpe Davids
Dans: Dansgroep KV De Waggelerre
Dramaturgie: Ludo Costongs
Regie-assistentie: Dionne Hendriks
Vormgeving: Leo de Nijs
Kostuumontwerp: Marta Stoffels
Lichtontwerp: Dennis Diels
Licht: Lars Aarts
Geluid: Ray Elderman, Sem Jongen
In co-productie met: FSI, Festival Cultura Nova, Emma Safety Footwear, IBA Parkstad
Met dank aan: Parkstad Limburg Theaters, Theater aan het Vrijthof, Fonds voor Cultuurparticipatie, 
Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, VSBfonds, VVV Zuid-Limburg, Fabian de Kloe

Terugblik

De voorstelling Emma heeft zó veel losgemaakt bij het publiek en de deelnemers, daar wilden we graag iets van vastleggen. Na afloop van de serie voorstellingen interviewde journalist Wiel Beijer een viertal mensen over hun ervaring.

Lees hier het PDF-boekje met vier prachtige interviews: Helma Heynen (medewerkster Emma Safety Shoes), Adriane Keulen (wethouder Heerlen en voormalig manager reintegratie bij Licom), Gerd Leers (burgemeester Brunssum) en Ger Bertholet (theatermaker).

IBA Project
Kijk hier naar de reportage van IBA Parkstad over de voorstelling Emma.