foto Luk Monsaert

Jungfrau

Een epische queeste naar een onbereikbare top

Theatergrootheden Wilfried de Jong en Wim Opbrouck maken onder de vleugels van Toneelgroep Maastricht Jungfrau, een gloedvol duet over vriendschap en verlangen. De première vond plaats in oktober 2020. Vanwege de maatregelen romdom Corona moesten we de tournee helaas na 8 voorstellingen afbreken. 

Twee mannen die elkaar niet kennen komen elkaar tegen in het hooggebergte. Met een blik van verstandhouding besluiten ze elkaar te vergezellen. De wereld zoals ze hem kenden laten ze achter zich en wat volgt is een mythische reis naar de top van de Jungfrau, een legendarische Alpenreus. In het gevecht met de elementen hebben ze alleen elkaar en hun gedeelde verlangen naar het onbereikbare.

Jungfrau is een voorstelling over de schoonheid van het nutteloze en de omarming van de zinloosheid. Bovenal is Jungfrau een voorstelling over vriendschap, vervat in een onweerstaanbare mix van dans, muziek en theater.
De eindregie is in handen van Frank Van Laecke.

Bekijk het programma

12 -22 oktober 2020

Publieksreacties

"Vorige week gezien in CC NOVA in Wetteren, heb er super van genoten!!"Monique Van Caenegem, 28-10-20, Facebook.

"Heerlijke en metaforische voorstelling van twee mensen waar hun vriendschap als lawines van hun lichamen rollen. Hun stuk blijft na 10 dagen nog altijd in mijn hoofd zitten. Dank." Stephan Vanfleteren, 28-10-20, Instagram

"Wij hebben van jullie genoten in Maastricht."Petra Oldenhave, 28-10-20, Facebook

"Ik heb van jullie genoten in Kerkrade" Jose Lambregts, 28-10-20, Facebook

"Het stuk start een beetje mysterieus, het maakt je benieuwd naar wat er nog zal volgen. En opeens wordt je meegenomen op reis, een reis doorheen het gebergte. Door de sfeer en de geluiden die je hoort waan je jezelf ook even echt in een koud gebergte. Er wordt geen tekst gebruikt, enkel muziek, beweging en mimiek. Dit zorgt ervoor dat je het stuk een eigen invulling kan geven. Ook het sobere decor zorgt ervoor dat je zelf een beetje gaat fantaseren over in wat voor omgeving de personages zich bevinden. Het wordt ook zodanig gespeeld dat je merkt dat de personages hindernissen tegenkomen onderweg en hoe ze zich hier doorheen worstelen. Heel leuk om nadien met je gezelschap hierover te communiceren over hoe zij het beleefd hebben." Magali Eeckelaert, 26-10-20, per e-mail.

'Ontroerende voorstelling!' Natacha Hofman, 19-10-20, Facebook

'Mooi, van genoten' Huberte Kindt, 19-10-20, Facebook

Cultuurreporter Georges sprak na afloop van de voorstelling in Koksijde met Wim Opbrouck en Wilfried de Jong. Bekijk het interview.

"Gezien in Maastricht, bijzonder!"Henriëtte Buck , 17-10-20, Facebook

"Top voorstelling!!" Fien Tans, 17-10-20, Facebook

"Try-out gezien: een geweldige performance met fantastisch spel en heel verrassend, ontroerend einde! Zien!!" ton_buykx, 16-10-20, Instagram

CREDITS

Van en met: Wilfried de JongWim Opbrouck 
Eindregie: Frank Van Laecke 
Muziekontwerp: Ron Reuman 
Gedicht De Dood: Jules Deelder
Decorontwerp: Ben Zuydwijk 
Lichtontwerp: Mark Van Denesse
Kostuumontwerp: Marta Stoffels
Geluidsontwerp: Dimitri Devos
Dramaturgie: Paul Slangen
Regie assistentie: Gemma Hauptmeijer
Techniek: Max van Berlo